Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп не е съгласен да отмени китайските тарифи

Доналд Тръмп, президент на САЩ
Снимка: БТА

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви в петък, че не е съгласен да отмени тарифите, наложени върху вноса на китайските стоки, но отбеляза, че Пекин е искал той да го направи.

Тръмп добави, че "Китай желае да сключи сделка" и че тя ще бъде подписана на американска територия, "Айова или някъде другаде в страната". На въпроса на репортери дали той определено ще се срещне с президента на Китай Си Цзинпин, Тръмп отговори: "Ще видим."

Съветникът по търговията на Белия дом Питър Наваро заяви по-рано в петък, че само Тръмп има властта да одобри подобна промяна в търговската политика, визирайки информация от четвъртък на китайското министерството на търговия, според която САЩ и Китай са се съгласили на поетапна и пропорционална отмяна на двустранните мита като част от "първата фаза" на търговска сделка. Наваро също така нарече това изявление "спектакъл на китайската пропагандна преса".

Коментарите на Доналд Тръмп и на неговия съветник Питър Наваро парираха част от силния инвеститорски риск-апетит, който беше в сила през последните дни на търговия, тъй като те могат да поставят под въпрос очакванията за скорошно постигане на частична търговска сделка с Китай.

Пазарът на акции на Уолстрийт стартира петъчната търговия с леки понижения, като индексът DJIA се понижава с близо 60 пункта (с 0,2%), а широкият индекс S&P500 - с 0,05%. Технологичният индекс Nasdaq Composite обаче успя да обърне първоначалната негативна посока и вече нараства с 0,18%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна