Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект „Синьо кафе“ повишава екообразованието на младите хора

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС, архив

Международен проект, наречен „Синьо кафе“, цели да повиши екологичното образование както на младите хора, така и на цялото общество за проблема с морските отпадъци в крайбрежните зони. Във Варна се проведе работна среща по проекта.

Доц. Виолин Райков от Института по океанология обобщи дейностите по проекта:

„Категоризиране на отпадъците в два избрани плажа. Това са Камчийски пясъци и Шкорпиловци. Отчитат различни категории отпадъци, учат се как да ги разпознават, да ги измерват, общо взето, доста им е интересно. След като направим оценката, се прави почистване на плажните ивици. Всички са замърсени, но най-силното впечатление е, че има изключително много фасове. Говорим за огромни количества“.

Седмокласничките Патрисия Николова и Виктория Тодорова от Средно училище „Петко Славейков“ се грижат за опазването на природата.

„Аз съм доста чувствителна на тази тема и се обиждам, когато хората замърсяват с лека ръка. Ние самите се опитваме да сме по-екологично настроени. Един човек си хвърли фаса пред нас и му казахме да го вдигне, а той изпуши нов фас и го хвърли най-демонстративно отново пред нас“.

Проектът „Синьо кафе“ приключва през юни следващата година, като партньори на България са Албания, Кипър и Гърция.

Стойността на проекта е близо 1,3 млн. евро.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна