Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Майк Мили: Американските войски ще останат задълго в Сирия и Афганистан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските войски ще останат задълго в Сирия и Афганистан, въпреки изявленията на президента Доналд Тръмп за изтегляне.Това става ясно от интервю на председателя на Съвета на началник-щабовете на американската армия - генерал Майк Мили, за телевизионния канал Ей Би Си.

По думите му военното присъствие в Сирия ще намалено занапред - между 500 и 600 войници, но основната им цел остава същата - пълен разгром на джихадистката групировка "Ислямска държава":
„Бойци на ИД все още действат в региона. Ако натискът върху групировката не продължи, тя убегна от вниманието ни, вероятността за повторното ѝ надигане е съвсем реална“, каза най-високопоставеният американски генерал.

Мисията на американските войски в Афганистан - да предотвратят използването на страната като убежище за терористи - също е далеч от приключване:
„За да бъде успешна тази мисия, правителството на Афганистан, въоръжените му сили трябва да поддържат сигурността в собствената си страна, така че да не позволят на терористи да използват териториите им като база за атаки срещу други страни - най-вече САЩ“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна