Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чили обяви подготовка за нова конституция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чили обяви, че ще приеме нова конституция в замяна на датиращата от времето на диктатурата на Аугусто Пиночет – ключови искане на протестите, които от седмици тресат латиноамериканската страна, предаде АФП.

Новата конституция ще бъде създадена от орган, наречен Учредително събрание и след това подложена на референдум, съобщи вътрешният министър Гонсало Блумел.

Блумел съобщи това след среща с коалиция от дясноцентристки и десни партии, които досега най-малко желаеха промени в конституцията, наследена от епохата подкрепяния от САЩ ген. Пиночет – от 1973 до 1990 г.

Правителството е в процес на подготовка на проект за промяна на конституцията, каза в събота президентът Себастиан Пинера.

Сред предложните промени са по-добра дефиниция на правата на човека и средствата за тяхното прилагане плюс изясняване на „задълженията на държавата“ и „по-добрите механизми за участие“ на граждани, допълни Пинера.

Настоящата конституция, в сила от 1980, вече има около 200 промени, каза той.

Но не посочва отговорността на държавата да осигурява образование и здравеопазване – ключови искания на милиони чилийци, които излязоха улиците след предложение за повишаване цената на билетчето за метрото.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна