Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания разкритикува ролята на силите за сигурност в Боливия

| обновено на 11.11.19 в 16:47
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания разкритикува днес ролята на боливийската армия и полиция в оставката на президента социалист Ево Моралес след 3-седмични протести, предаде АФП.

„Тази намеса ни връща към моменти от миналото на Латинска Америка“, обяви испанското външно министерство.

Моралес подаде оставка в неделя, след като изгуби подкрепата на ръководството на армията и полицията.

В подкрепа на Моралес днес се обяви и Мексико. Външният министър Марсело Ебрард каза, че правителството му смята събитията в Боливия за „преврат“, тъй като армията е нарушила конституционния ред с натиск върху държавния глава.

Президентът на Мексико също похвали действията на боливийския си колега, „който предпочел да подаде оставка, вместо да изложи на риск живота на свои съграждани“. 

По-рано днес Русия осъди опозиционните протести в Боливия, които доведоха до оставката на Моралес, заявявайки, че те са отключили вълна от насилие, което не е позволило на президента да довърши мандата си.  

Боливия бе разтърсена от антиправителствени демонстрации след съобщения за изборни измами.

Напрежението ескалира, когато в нощта след президентския вот преброяването на бюлетините бе необяснимо прекратено в продължение на часове. Окончателните резултати дадоха на Моралес малко над 10-процентната преднина, която му отрежда победа на първи тур без балотаж.

Негови противници веднага заявиха, че е имало нередности, а вчера доклад на Организацията на американските държави, която бе наблюдател на изборите, обяви, че е разкрила мащабна манипулация и не може да потвърди резултата от вота на 20 октомври.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени