Eмисия новини
от 19.00 часа

ИПИ: Финансова децентрализация ще позволи на общините да провеждат самостоятелна политика

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов икономисти от Института за пазарна икономика настояват част от данъците на физическите лица да остават в общините. По-голямата финансова децентрализация ще позволи на общините да провеждат разумна самостоятелна политика, която да отговаря на потребностите и приоритетите на хората, се посочва в писмото.

В момента облагането на доходите, печалбите и потреблението на местно ниво отива почти изцяло в Централния бюджет. Изключенията са най-вече патентният данък и туристическият данък. Така общините остават единствено с имуществените данъци, които не са достатъчни, за да покрият своите разходи.

Затова експертите припомнят своето предложение 1/5 от подоходното данъчно облагане да остава в общинските бюджети:

"Ако искаме да дадем стимул на местните власти да работят по-ефективно, трябва да обвържем бюджета, с който разполага кметът и  общинският съвет, с местната икономика и най-добрият начин това обвързване да стане е когато част от подоходното облагане остава в общините. Това са около 800 милиона лева" - казва Петър Ганев.

Според икономистите на института, през миналата година от 7 лева, похарчени на местно ниво, едва един лев е собствен данъчен приход на общината. Всичко останало са трансфери от държавата, европейски субсидии и неданъчни приходи.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Икономическата 2019-а не е розова

публикувано на 15.12.19 в 10:31