Eмисия новини
от 15.00 часа

Омбудсманът иска НАП да защити правата на работници с обявени за продан ведомствени жилища

Диана Ковачева
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до Националната агенция за приходите, в която настоява да бъдат защитени правата на работниците от фалиралата русенска захарна фабрика, чиито ведомствени жилища бяха обявени за публична продан. Ковачева апелира жилищата да могат да бъдат закупени първо от работниците и то на достъпни за тях цени.

Андрей Борисов с още информация:

Повод за препоръката до НАП е молба до Ковачева от бивши служители на захарната фабрика. Те търсят съдействие от омбудсмана пред държавните органи, така че да могат да закупят жилищата, в които живеят под наем и които през годините са ремонтирали, стопанисвали и поддържали в добро състояние.

Казусът възникна, след като за фалиралото дружество бе открита процедура по несъстоятелност, като за покриване на задълженията му - един от неговите кредитори - НАП, пусна за продажба шест жилища, извън определените за продан 104.

В препоръката, Ковачева апелира за справедливо решение по случая и моли НАП да я информира в разумен срок за становището си и за предприетите действия в защита на гражданите.

„Казусът може да бъде решен така, че засегнатите работници и техните семейства да не останат в несигурност и без жилища, особено в контекста на предстоящия зимен сезон“, пише в заключение омбудсманът.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от