Андрей Колесников - ръководител на програмата „Руска вътрешна политика и политически институции“ на московския център „Карнеги“.

В Русия прилагат казахстанския вариант с баща на нацията и президент

Ако опростим малко схемата, това всъщност е казахстанският вариант. Има баща на нацията, има и президент“, заяви пред БНР за конституционните промени в Руся Андрей Кол е сников. Така ръководителят на програмата „Руска вътрешна политика и..

публикувано на 25.01.20 в 12:08
Традиционната петъчна стачка на Грета Тунберг този път бе в центъра на Давос, където се провеждаше Световния икономически форум.

По-високи данъци за бизнеса и богатите частично ще преборят неравенството

Неравенството между бедни и богати по света става все по-голямо, заяви пред БНР Макс Лоусън от „Оксфам“ - организацията, която ежегодно прави доклад за бедността в глобален план. Според него промяната, от която икономиката ни се нуждае, за да се..

публикувано на 25.01.20 в 11:38
Символичният Часовник на Страшния съд показва 100 секунди до полунощ - т.е. за последните 73 години светът не е бил по-близо до унищожението си.

Джон Меклин: Заради правителствата се приближихме на 100 секунди от Страшния съд

„Ситуациите с ядрените оръжия и климатичните промени са поне толкова лоши, колкото бяха и миналата година, но същевременно правителствата губят възможности да се справят с риска“, заяви пред БНР главният редактор на Бюлетина на ядрените учени..

публикувано на 25.01.20 в 10:38
Проф. Искра Баева

Проф. Искра Баева: За избухването на Втората световна война невинни няма

За избухването на Втората световна война няма невинни. Като че ли през XX век пренаписването на историята се засили, а през последните години тази тенденция се ожесточава, каза пред БНР професор Искра Баева от Софийския университет „Св. Климент..

публикувано на 25.01.20 в 10:36

Бистра Якимова описва в книга магията на Централна Америка

Книгата “Магията на пътуването в Централна Америка” описва преживяванията на Бистра Якимова и съпруга й, който е фотограф, по време на двумесечно пътешествие в Централна Америка.  "Понякога пътуваме до места, които се считат за опасни, които имат..

публикувано на 24.01.20 в 10:45

Кои лекарства могат да останат извън обхвата на обществените поръчки

Една група лекарства трябва да продължи да бъде изключена от режима на обществените поръчки и след законодателните промени, предложени от здравния министър Кирил Ананиев. Позицията е на д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната здравна..

публикувано на 23.01.20 в 13:26

Бусманци на протест заради липсата на канализация

Жителите на село Бусманци утре излизат на протест. Те са недоволни, защото населеното място отпада от обхвата на регионално предпроектно проучване за изграждане на ВиК мрежата на Столичната община по Оперативна програма "Околна среда". Така в..

публикувано на 23.01.20 в 11:11

Изложбата „Мъжки времена“ - любопитни детайли от облеклото на предците ни

Етнографският музей на открито "Етър" провокира въображението на посетителите, представяйки мъжка нощница, носена в края на 19-и и началото на 20-и ве к. Това се случва в изложбата "Мъжки времена“.  Посетителите трябвало да познаят какво е..

публикувано на 23.01.20 в 09:22

Научно-образователният фестивал „Намереното поколение“ - през уикенда в НДК

От 24 до 26 януари В НДК ще се проведе научно-образователния фестивал „Намереното поколение“.  Организатор е сдружение „Апетит за образование чрез практика“.  Ще се включат специалисти от различни области - учени, изследователи, хора от бизнес и..

публикувано на 22.01.20 в 15:42
Акад. Лъчезар Трайков

В Националната здравна стратегия ще има текстове за дементно болните

В Националната здравна стратегия ще бъдат включат конкретни и ясно разписани текстове за грижите за възрастни хора с деменция. Това увери в предаването "Хоризонт до обед" акад. Лъчезар Трайков,  председател на работната група, изготвила документално..

публикувано на 22.01.20 в 13:49