Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп похвали добрите си отношения с Ердоган

| обновено на 13.11.19 в 20:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп похвали днес отношенията с турския президент Реджеп Ердоган в началото на срещата им в Белия дом, която трябва да преодолее различията между съюзниците в НАТО – от Сирия до турските сделки за руско оръжие, предаде Ройтерс.

Топлото посрещане на турския лидер във Вашингтон идва на фона на гняв в Конгреса заради офанзивата на Анкара в Сирия срещу кюрдските бойци – основен партньор на Вашингтон в борбата с „Ислямска държава“.

„Ние сме приятели от дълго време, почти от Ден първи. Разбираме откъде идваме. Те са много уважавани в страната си и в региона“, каза Тръмп по адрес на Ердоган и съпругата му Емине в Овалния кабинет.

Той допълни, че ще обсъждат сделката между Анкара и Москва за руски ракетни системи С-400, както и потенциално търговско споразумение между САЩ и Анкара за 100 млрд. долара. 

Преди да отпътува за Съединените щати турският президент заяви пред репортери, че един от ключовите въпроси ще бъде искането за екстрадиция на живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен. Турските власти го обвиняват, че той стои зад опита за преврат от 15 юли 2016 г.

Анкара ще предостави на САЩ документи, за да се опита да ги убеди, че среща на американски представители със сирийския кюрдски командир Мазлум Кобани би била „грешка“. Според Реджеп Тайип Ердоган „не е възможно да се каже“, че „терористите“ са се изтеглили от планираната зона за сигурност в Северна Сирия. Той добави, че ще припомни на американския президент, че Вашингтон не е изпълнил постигнатото споразумение по въпроса.

Малко преди посещението американският Конгрес прие с огромно мнозинство документ, признаващ масовите убийства на арменци в Османската империя през 1915 г. за геноцид. Американски политици настояват на Турция да бъдат наложени санкции заради закупуването на руските ракетни комплекси С-400, води се и разследване срещу турската държавна „Халкбанк“, която е заплашена от глоба заради нарушаване на американските санкции срещу Иран. Смята се, че финансовата институция е съдействала за трансфер на около 20 млрд. долара към Иран.

Последната визита на Ердоган във Вашингтон за среща с американския президент беше през май 2017 г. Посещението беше белязано от сблъсъци между протестиращи и охраната на турския президент. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна