Eмисия новини
от 09.00 часа

Ново предложение: Перник ще има вода само нощем

Борисов разпореди работа в съкратени срокове по ситуацията с язовир "Студена"

| обновено на 13.11.19 в 15:57
Язовир "Студена"
Снимка: БТА

Предлагат нов вариант за режим на водата в Перник. Според него перничани ще имат вода само нощем във времето от 20.00 до 8.00 часа. Около това се обединиха участниците в проведената днес работна среща във ВиК, сред които бяха кметът Станислав Владимиров и областният управител Ирена Соколова.

В Перник все още не е въведен режим, но той е неизбежен.

Окончателното решение ще вземе кметът.

Владимиров се е срещнал и с управителя на ВиК - Перник, от когото е научил, че язовир „Студена“ е полупразен.  На съвещанието днес е решено да се търсят и варианти за допълнително водоснабдяване като довеждането в язовир „Студена” на вода от язовир „Долна Диканя”, ако качеството на водата позволява това, увеличаване на водоподаването от Владайския канал, както и разконсервиране за евентуална експлоатация на водохващане, намиращо се в пернишкия квартал „Дараците“.

Изчакват се необходимите разчети. Станислав Владимиров е категоричен, че обявяването на режима ще бъде „в най-кратки срокове“.

Кметът Станислав Владимиров заяви, че е проведен разговор с премиера, който е обещал съдействие за предотвратяване на евентуална хуманитарна криза, включително и със средства за доокомплектоване на ремонтираната в момента пречиствателна станция.

Бойко Борисов разпореди работа в пълен синхрон и в съкратени срокове 

Работа в пълен синхрон и в съкратени срокове по въпроса с язовир „Студена“ разпореди днес министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание. Премиерът отбеляза, че по ситуацията в Перник е важно да се работи в координация с местните власти и поиска министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова да разговаря с кмета на общината.

Министър Аврамова докладва на заседанието на Министерския съвет относно предприетото до момента от страна на ръководеното от нея ведомство. Тя изтъкна, че вече е сформирана работна група, която да направи анализ и да излезе с предложения за решения на въпроса. Ще бъдат анализирани притокът и отокът от язовир "Студена" през цялата 2019-а година, консумацията на вода от ВЕЦ-а и ефектът от ремонтите на язовирната стена. Ще бъде анализирано предложението вода да бъде доставяна от резервен язовир.

Работна група трябва да излезе с доклад до 10 дни, в която да има предложение и решение на кризата.

Климатологът професор Георги Рачев каза за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт":

„Доста голяма е сушата в цяла България. От август месец сме с поднормални валежи. Тези дни паднаха добри валежи в Пирин и най-югозападните райони на България. Ние сме средата на ноември месец, а до този момент имаме във водосбора на „Студена“ 8% от месечната норма. Няколко пъти през септември и октомври тези прословути средиземноморски циклони удавиха във вода цялото Адриатическо крайбрежие, но когато доближат България, просто изчезват или останат някакви трохи. В следващите 10 дни няма да има сериозни стопански валежи. Трябва ни един доста по-продължителен валежен период, а за съжаление такъв, в дългосрочна перспектива, не се очертава. Декември се очертава с нормални валежи и малко по-ниско от нормалното. Винаги има компенсаторен момент в природата, но не е задължително, че компенсацията ще бъде точно тук, в България, и точно над водосбора на „Студена“. Трябва да се търсят алтернативи малко от малко да бъде допълвана тази вода, защото колкото повече пада нивото на язовира…“.

През зимата ще има и студ, и сняг, и виелици и поледици, но периодите ще бъдат по-кратки и сравнително по-редки.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Да те зареже... тролей

публикувано на 10.12.19 в 09:26