Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп искал разследване на Байдън, не се интересувал от Украйна

| обновено на 13.11.19 в 21:38
Уилям Тейлър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес във Вашингтон започнаха първите открити изслушвания на ключови свидетели по разследването за импийчмънт на президента Доналд Тръмп заради казуса с Украйна, предаде АФП.

Тръмп е обвинен, че се опитал да окаже натиск над Киев да разследва Хънтър Байдън – син на евентуалния му съперник на следващите президентските избори от Демократическата партия Джо Байдън. Хънтър е бил член на борда на украинска компания.

Американският шарже д‘афер в Украйна Уилям Тейлър заяви пред комисията по разузнаване в Камарата на представителите, че Тръмп е казал на високопоставен американски дипломат, че „го е грижа повече за разследването на Байдън“, отколкото за самата Украйна.

Тейлър каза, че член на неговия екип му казал миналия петък, че е чул през юли разговор на Тръмп с посланика на САЩ в ЕС Гордън Сондланд и го попитал какво мисли президентът за Украйна. Сондланд отговорил, че Тръмп е загрижен повече за разследването на Байдън, отколкото за страната.

Според Уилям Тейлър заплахата да бъде замразена важна военна помощ от САЩ за Украйна, докато не бъде разследван Байдън, е била направена с помощта на нередовен политически канал, „ръководен от Руди Джулиани“, адвокат на Тръмп.

Дипломатът подчерта, че е уведомил администрацията за своята гледна точка, че „задържане на помощ в замяна на подкрепа за политическа кампания в САЩ би била лудост“.

Междувременно от Белия дом заявиха, че Доналд Тръмп не следи изслушванията, които се предават по телевизията, защото предпочел да продължи с работата си.

От своя страна републиканецът Крис Стюарт, член на Камарата на представителите, заяви, че всичко опира само до „един телефонен разговор“ между президентите на САЩ и Украйна Доналд Тръмп и Володимир Зеленски на 25 юли.

„Само върху това е базирана цялата процедура за импийчмънт“, изтъкна той и допълни: „Ако вашият случай за импийчмънт е толкова слаб, че трябва да лъжете и да преувеличавате, за да убедите американския народ да свали президента си, значи имате проблем“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна