Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС реши след спор да се прегласува кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Трамваите пред ВСС са спрени, районът е блокиран от полиция

| обновено на 14.11.19 в 12:14
7
Заседанието на Висшия съдебен съвет за повторното гласуване на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.
Снимка: БТА

След разгорещен спор Висшия съдебен съвет (ВСС) реши с 20 на 4 гласа да има прегласуване на кандидатурата на Иван Гешев за следващ главен прокурор. Преди това членове на ВСС поискаха да бъде открита нова процедура за избор, но това бе отхвърлено.

Прегласуването се налага заради отказа на президента Румен Радев да подпише указ за назначаването на Гешев.

Заседанието на ВСС започна в 10 ч. при засилени мерки за сигурност и на фона на протести. Самият Гешев пристигна 40 минути преди началото му, ескортиран от полиция. 

Засилено е полицейското присъствие и заради два сигнала за бомби  - снощи и тази сутрин.

Въпреки че в предварително разпространения дневен ред беше заложено автоматично прегласуване на кандидатурата на Иван Гешев, членовете на ВСС поставиха въпроса за мотивите на държавния глава и дали те не означават, че процедурата трябва да започне отначало. В последвалия спор се стигна до лексикални юридически уточнения за това какво точно представлява изявлението на държавния глава, с каква стойност е то и по какъв начин трябва да реагират на него.

Вербален сблъсък между Лозан Панов и Сотир Цацаров

Да бъдат чути критиките на президента към процедурата, призова председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, както и членовете на съвета Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова. В тези критики те виждат основания за ново начало на процедурата, защото другото би било, според тях, неглижиране и даже отнемане на правомощия на държавния глава.

„Ако неглижираме аргументите на президента, това означава да се стигне дотам, че президентската институция да се превърне в нещо като нотариат, който слага печат или заверява решенията на Висшия съдебен съвет. Това обезстойностява действията на президента на Републиката. По този начин се влияе върху авторитета и тежестта на тази институция. Никой от тук присъстващите на тази маса не е участвал в пряк вот, подкрепен от повече от два милиона гласоподаватели в България и в този смисъл не се ползва с обществена подкрепа“, каза Лозан Панов.

С това обаче не се съгласи мнозинството от ВСС. Срез изказалите се против бе и главният прокурор Сотир Цацаров, който остро възрази срещу изказванията, според които, ако не бъдат взети предвид съображенията на президента, това би омаловажило фигурата на държавния глава.

„Никой не омаловажава, никой не обезстойностява, никой не неглижира… тази, как да кажа, пламенна защита на фигурата на президента, направена от двама преждеговорящи колеги, е просто излишна. Никой не омаловажава казаното от Румен Радев, защото всеки от нас, когато дава своя вот, при всички случаи трябва да претегли „за“ и „против“ и при всички случаи трябва да мисли върху това, което президентът каза. Тоест това, което се опитвам да кажа е: нека не спекулираме, че указът има мотиви. Указът няма мотиви. Има публична позиция на президента, която най-малкото заради своята откритост - аз го казах ясно, дали я приемам или не, е съвсем отделен въпрос - заслужава уважение и трябва да бъде преценена от всеки от нас“, каза Цацаров.

"Припомнени бяха действията на същия състав на Висшия съдебен съвет преди две години, когато Румен Радев върна предложението за избора на Георги Чолаков за председател на ВАС. Тогава имаше само прегласуване. Припомнено беше това и в залата сега".

Дебатът във ВСС на няколко пъти излезе от добрия тон. Имаше остри реплики, заради което беше дадена и почивка, след която започна и поименното обсъждане на качествата на Иван Гешев. Сред първите, които коментираха дали той е подходящ за главен прокурор, беше Атанаска Дишева, която на предишната процедура гласува "против" него. Тя разказа тя за срещата си с Иван Гешев в кулоарите на ВСС:

"Само преди броени минути в коридора пред тази зала, в присъствието на господин Цацаров и на господин Чолаков, господин Гешев ми заяви почти дословно следното: "Поздравявам Ви, госпожо Дишева. Пред Вас стои прекрасна или блестяща, не запозних думата, политическа кариера. От Вас ще излезе прекрасен общински съветник". Попитах  го: "Заплашвате ли ме, господин Гешев?" "Не, не" - и се изсмя. Заявявам, че приемам това като откровена заплаха по отношение на моето бъдеще като член на ВСС и като съдия".

Днес присъстват 24 от съдебните кадровици. Очаква се след като всички те се изкажат, да бъде гласуването. 

Два протеста „за“ и „против“ избора на Гешев

Около сградата на ВСС на столичната ул. „Екзарх Йосиф“ се провеждат два протеста „за“ и „против“ избора на Гешев, като има буферна зона между двете групи хора.

Протестиращите срещу Гешев са от източната страна на сградата.

„Тук сме отново пред Висшия съдебен съвет с апел към членовете да проявят повече мъдрост, повече разум, да бъдат на високата на постовете, които заемат. Много институции се обявиха срещу кандидатурата на Гешев. Виждате, президента, Висшият адвокатски съвет, адвокатски колегии, Съюзът на съдиите, неправителствени организации. Мисля, че това е основание за нова процедура и плурализъм, повече кандидати и номинации на повече от един. Обсъждаме и варианта, ако висшите магистрати препотвърдят избора си“, каза участник в протеста „против“.

Подкрепящите Иван Гешев са от западната страна на сградата на ВСС.

„Изявихме и на предишните два марша за законност, че ние твърдо стоим зад тази номинация. Харесва ни това, което прави той през последните години като шеф на Специализирания съд и това, че се зае с тежката престъпност, телефонните измамници. С олигарсите дори посмя да се заеме. Именно затова са и тези атаки срещу него. Затова днес тук има два протеста, защото засегна много интереси. Затова сме тук“, каза участничка в протеста „за“ Гешев.

Протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор имаше и във Варна.

Първият избор и реакцията на президента

На 24 октомври след 10-часово обсъждане, на практика блокиран достъп до сградата на ВСС и анти- и про-Гешев акции, съдебните кадровици избраха с 20 гласа „за“ и 4 „против“ за наследник на Сотир Цацаров неговият настоящ заместник. 

Президентът заяви, че заради липсата на състезателност в конкурсната процедура за избор на нов обвинител номер едно, както и заради от подкрепа, които Гешев получи от структури на изпълнителната власт, няма да подпише указ за назначаването на избрания от ВСС.

„В разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа“, каза Радев и върна предложението на Иван Гешев, защото:

„Изборът е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнение“. 

Още на следващия ден главен прокурор и избран за главен прокурор благодариха на държавния глава, че е упражнил едно от правомощията си в разумен срок.

От изказванията на различни съдебни кадровици стана ясно, че мотивите ще бъдат приети за сведение и само ще се гласува.

„Ще гласувам отново „за“, каза в аванс Сотир Цацаров. 

Промени в движението заради протестите

Този път бул. „Мария Луиза“ не е затворен за движение, не е блокиран. Движението е спряно само по ул. „Екзарх Йосиф“, където е сградата на Висшия съдебен съвет.

Час преди началото на заседанието в района вече имаше засилено полицейското присъствие, като районът бе отцепен. Достъпът е само срещу карти и трамваят не се движи по „Екзарх Йосиф“.

Заради протестите се променя на движението в района, включително и на градския транспорт, съобщи пресцентърът на Столичната община. Променени са маршрутите на трамваите с номера 4, 12,18, 20, 22. Паркирането и движението на моторни превозни средства, трамвайни мотриси и пешеходци временно е ограничено.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна