Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се стигна до разследването за импийчмънт в САЩ

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази седмица милиони американци за първи път видяха и чуха доказателства от разследването за импийчмънт по време на излъчваните на живо изслушвания. Как се стигна дотук?

Това е едва четвъртият път в американската история, в който президент е изправен пред риска да бъде изгонен от Белия дом, отбелязва Би Би Си.

Доналд Тръмп е обвинен в блокирането на близо 400 млн. долара военна помощ за Украйна, за да окаже натиск над Киев да разследва опонента му демократ и евентуален кандидат за президент Джо Байдън и неговия син Хънтър. Но президентът отрича да е извършил нещо нередно.

Хронология на заплетения случай

Април 2019: Комикът без политически опит Володимир Зеленски е избран за президент на Украйна, която е в конфликт с Русия заради анексирането на Крим през 2014 г.

23 май: Среща на Тръмп с „тримата амигос“ – посланика в ЕС Гордън Сондланд, енергийния министър Рик Пери и спецпратеника за Украйна Кърт Волкър. Тримата тъкмо са се върнали от церемонията по встъпване в длъжност на Зеленски и искат Тръмп да му предложи подкрепа и среща. Но президентът, според свидетелства, бил скептичен, че Украйна е сериозна в борбата с корупцията и ги насочва към адвоката си Руди Джулиани.

10 юли: Сондланд казва на двама съветници на Зеленски, че „разследванията“ трябва да продължат. Посланикът в Украйна Фиона Хил по-късно свидетелства, че когато разказала за това на съветника за националната сигурност Джон Болтън, той ѝ заявил, че не иска да участва в тази „мръсна сделка“ и че тя трябва да я докладва на адвокатите на Белия дом.

18 юли: Одобрената от Конгреса военна помощ е спряна – причините впоследствие са силно оспорвани.

25 юли: Тръмп и Зеленски имат телефонен разговор, който се превръща в централен за разследването. В груба транскрипция, публикувана от Белия дом, президентът на САЩ иска от колегата си „да проучи“ Байдън и сина му Хънтър, който е бил в борда на украинска газова компания.

26 юли: Тръмп пита за „разследвания“ на Байдън в телефонен разговор, дочут от член на екипа на Уилям Тейлър, шарже д‘афер в Украйна. Сондланд, който участвал в разговора, заявил на този член на екипа, че Тръмп се интересувал повече от баща и син Байдън, отколкото от Украйна.

Издайникът

12 август: Служител на ЦРУ, който разбира за разговора, подава жалба до надзорната служба на разузнавателните агенции.

5 септември: „Вашингтон пост“ разказва историята

10 септември: Долната камара иска информация за подадения сигнал

11 септември: Военната помощ е възстановена

24 септември: Председателят на камарата Нанси Пелоси започва разследване за импийчмънт

25 септември: Белият дом публикува транскрипция на разговора от юли

26 септември: Жалбата е публикувана, според нея Тръмп е използвал „правомощията си, за да си осигури намеса от чужда държава“ в президентските избори в САЩ през 2020 г.

Разследването

17 октомври: Шефът на администрацията в Белия дом Мик Мълвейни признава, че военната помощ за Украйна е спряна отчасти за оказване на натиск над Киев да разследва подозренията към демократите. По-късно Мълвейни е отмята.

22 октомври: Уилям Тейлър, бивш посланик в Украйна, казва на разследващи в Конгреса, че има връзка между военната помощ и разследването на Байдън.

23 октомври: Републиканци щурмуват свидетелски показания в знак на протест срещу закритите слушания.

31 октомври: Контролираната от демократи долна камара одобрява резолюция, с която разследването става официално и обещава публични изслушвания.

4 ноември: Бившият посланик в Украйна Мари Йованович казва, че се почувствала заплашена от Тръмп.

13 ноември: Започват слушанията, Уилям Тейлър разказва за дочутия телефонен разговор между Тръмп и Сондланд.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна