Eмисия новини
от 20.00 часа

Временната анкетна комисия за БНР изслуша представители на СЕМ и КРС

Временната анкетна комисия на парламента за спирането на излъчването на „Хоризонт“ изслушва представители на СЕМ и на КРС.
Снимка: БГНЕС

Представители на Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) бяха изслушани днес от временната анкетна комисия на парламента за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани със спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ на 13 септември, както и на твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от БНР.

СЕМ представи мотивите си за решението си да отстрани Светослав Костов от поста генерален директор и да наложи санкции на БНР за нарушение на закона за радио и телевизия.

Според Розита Еленова от СЕМ обясненията на Костов пред Съвета за спирането на излъчването на програмата не са били убедителни:

„С поведението си Костов заяви откровена неспособност да ръководи доверената му за управление обществена медия и пълна липса на стремеж към защита на интересите на обществото“, каза тя.

Относно твърденията за политически натиск върху тогавашното ръководство и журналисти от БНР Еленова коментира, че този въпрос е от компетенцията на прокуратурата.

„Самият факт, че се говори за липса на свобода вече е проблем. Предприехме това поведение – да сезираме прокуратурата“.

Проверката на Комисията за регулиране на съобщенията за спирането на излъчването на „Хоризонт“ е показала, че не е имало техническа причина това да се случи.

Председателят на КРС Иван Димитров обясни:

„Между БНР и телевизионната кула има три алтернативни пътя за доставяне на сигнал, като и за трите няма техническа информация за прекъсване“.

Според Димитров ръководството на БНР е било длъжно да осигури алтернативен начин на излъчване на „Хоризонт“, което обаче не е било направено.

Очаква се на следващото заседание на парламентарната комисия СЕМ да представи резултатите от мониторинга, поискан от комисията за проверка спазвал ли се е плурализмът в БНР по времето на Светослав Костов. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от
Мая Манолова

Мая Манолова иска президентско вето

публикувано на 14.12.19 в 20:05