Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още четири отбора си осигуриха участие на Евро 2020

Хари Кейн оформя хеттрика си с гол за 5:0.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборите на Англия, Чехия, Франция и Турция си осигуриха снощи участие на Евро 2020. Така те се присъединиха към Русия, Белгия, Италия, Полша, Испания и Украйна

Англия разгроми Черна гора със 7:0 в своя мач №1000, а Чехия надви Косово с 2:1 в директна битка в нашата група "А".  
Хеттрик на Хари Кейн подобри рекорда на англичаните от тези квалификации, след като вкараха сега 7 гола и 6 миналия месец при гостуването на България. За Англия мотивацията за предстоящото Европейско първенство е особено голяма, тъй като единият полуфинал и финалната среща ще се състоят на стадион "Уембли".

"Трите лъва" поведоха с 4:0 още в 30-ата минута за ужас на вратаря на Левски Милан Миятович, който се чудеше какво да прави в повечето от ситуациите. Алекс Окслейд-Чембърлейн откри резултата в 11-ата минута, а Хари Кейн добави две попадения в 18-ата и 24-ата минути. Последва гол на Рашфорд в 30-ата, а Кейн оформи хеттрика си в 37-ата. След почивката Александар Шофранац си вкара автогол, а Тами Абрахам оформи крайното 7:0 в 84-ата минута. 

Черна гора създаде две много добри положения за гол, които обаче бяха спасени от вратаря Джордан Пикфорд. Но атаката на Англия демонстрира за пореден път ефективността си и има вече 33 попадения в 7 мача. Отделно от това, перспективата през този отбор е много голяма, тъй като стартовите 11 бяха със средна възраст 23 години и 255 дни. Това е най-младият отбор на Трите лъва от 1959 година насам. А както се очакваше, крилото на Манчестър Сити Рахим Стърлинг беше изваден от състава от мениджъра Гарет Саутгейт заради скандала с Джо Гомес в понеделник.

Чехия си заслужи билета за Евро 2020, след като направи обрат срещу Косово за победата с 2:1 на свой терен при изоставане с 0:1. Така чехите идват след три дни в София с четири точки преднина пред косовския тим. Звездата на Спартак (Москва) Алекс Крал вкара един гол и подаде за другия.

Чехите доминираха през голяма част от мача в Пилзен, но не успяха да използват възможностите си преди почивката. Пет минути след началото на второто полувреме нападателят на Шефилд Уензди Аде Нухиу откри резултата с глава. 

Но домакините увеличиха още повече натиска и в 71-ата минута изравниха чрез Крал. Той получи малко щастливо топката пред наказателното поле след рикошет, но му дойде идеална за десния крак и без да се бави я прати в мрежата на Ариянет Мурич. В 79-ата минута Чехия стигна до пълен обрат. След центриране от корнер Крал насочи топката към голлинията, а там Онджей Челустка подложи крак и я прати в мрежата за 2:1.

Отборите на Франция и Турция предсрочно си гарантираха участие на финалите на Европейското първенство по футбол. Това се случи след нулевото равенство в Истанбул между Турция и Исландия.
Исландците трябваше да спечелят като гости, за да останат в битката за директна квота. Сега Турция има 20 точки на върха в група "Н", Франция е с 22 след победата с 2:1 над Молдова, а исландците са с 16. 

Оливие Жиру беше в основата на успеха на Франция.

Хордур Магнусон имаше най-добрата възможност за Исландия осем минути преди края на мача след корнер, но топката беше спряна на голлинията от Мерих Демирал. Исландците остават с шансове, но през баражите в Лигата на Нациите.

"Петлите" трябваше да правят обрат на "Стад дьо Франс". Рата от гостите откри в деветата минута след неразбирателство в отбраната на съперника. Варан изравни в 35-ата минута след центриране на Гризман от дясно, като останаха съмнения за нарушение на Жиру срещу вратаря Кошелев. Централният нападател Жиру донесе победата с гол от дузпа в 79-ата минута.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!