Eмисия новини
от 06.00 часа

„Воля“ предлага първите три дни от болничния да се плащат от държавата

Кръстина Таскова
Снимка: БГНЕС

От „Воля“ внесоха в деловодството на парламента предложение първите три дни от болничния да се плащат от държавата, а не, както досега, от работодателя.

Заместник-председателят на парламентарната група „Воля - българските родолюбци“ Кръстина Таскова мотивира предложението, което е внесено между двете четения на държавния бюджет, с многото задължения, с които е натоварен бизнесът:

„От една страна да изплаща осигуровки на своите служители, от друга страна да удържа тези осигуровки от своите служители и да внася всичко това в бюджета и в крайна сметка отново да поема първите три дни от болничния на своите служители. Нека напомня, че в момента обезщетение за временна нетрудоспособност на самоосигуряващите се лица се поема изцяло от държавата за всички дни. Това поставя в неравноправие различните групи осигуряващи се лица. Според нас е крайно време държавата да поеме своята отговорност в контрола на болничните и ако се установят нарушения, нека злоупотребилите да понесат отговорността си“.

От „Воля“ напълно отхвърлят предложението на управляващите първият ден от болничния да не се заплаща от работодателите.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от