Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници обжалват във ВАС заповед за изключване на 10 дка от парк "Витоша"

природозащитникът Тома Белев в студиото на "Нашият ден"
Снимка: Стаматина Никова

Природозащитниците обжалват пред Върховния административен съд заповед на министъра на околната среда и водите, която предвижда изключването на 10 декара от територията на природен парк "Витоша".

За първи път в историята на парка, създаден през 1934 година, площта му се намалява, каза за „Хоризонт“ екологът Тома Белев.

Процедурата, в която са предложени за изключване двата имота от границите на природния парк, започва преди 16 години. Въпреки че през януари 2018 година министър Нено Димов оттегля своята заповед за изключването на 10-те декара земя, издадена няколко месеца по-рано, днес решението може да влезе в сила, защото съдът не признава неговото оттегляне, алармира Тома Белев.

"Собствениците обжалваха пред ВАС, където министерството загуби, поради факта че е оттеглило заповедта си без да ги уведоми. Към настоящия момент оттеглянето вече не съществува в правния мир и заповедта за изключване на площ от парка е действаща и ние затова я обжалваме".

И за двата имота има разработени и приети планове за застрояване:

"Единствената пречка да бъдат застроени, това е режимът на парка, който не позволя ново строителство на територията на парка. Затова и за тези имоти се атакува да бъдат извадени от защитената територия".

Белев изтъкна, че намаляването на площта на парк "Витоша" не е преминало обществени консултации с гражданите и юридическите лица, а заповедта е в нарушение на две европейски директиви. Мярката е трябвало да бъде подложена и на екологична оценка, но това не е направено:

"Двата имота са част от "Натура 2000" - това са местообитания на видове от значение за ЕС".

Еколозите призовават съда да отмени незаконосъобразната заповед.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени