Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акции на "Сауди Арамко" ще се продават на фондовата борса в Рияд

Снимка: Ройтерс

Най-голямата петролна компания в света "Сауди Арамко" започва събирането на оферти за дългоочакваното си първично публично предлагане. Това означава, че акции на компанията ще се продават на фондовата борса в Рияд. Какъв е окончателният обем на акциите и пазарната оценка на компанията ще станат ясни в деня, когато започва последната за годината среща на Организацията на страните - износителки на петрол и техните съюзници във Виена. На нея трябва да бъдат определени квотите за добив на черно злато след март догодина, от което пряко зависи цената на суровината.

От проспекта на първичното публично предлагане на "Арамко" е ясно, че 0,5 % от акциите на компанията ще бъдат продадени на индивидуални инвеститори на дребно. Те ще имат възможност да подават оферти до 28 ноември. Колко ще бъде продадено на институционални инвеститори не е ясно, но техните оферти ще се събират до 4 декември. Ден по-късно ще бъдат оповестени оценката за компанията, както и обемът на акциите, които вече няма да са собственост на Короната. Саудитските власти се надяват на оценка от два трилиона долара, но различни анализатори прогнозират реална цена на компанията е в диапазона между 1,2 и 1,5 трилиона долара. Най-смелите прогнози достигат до 1,8 трилиона долара.

Рияд е водил разговори с инвеститори в Русия и Китай, според източници, цитирани от световни медии. Вчера "Файненшъл таймс" съобщи, че в Саудитска Арабия се оказва натиск върху богати фамилии да се включат в борсовата търговия на компанията.

"Арамко" е най-големият производител на петрол в света. На 14 септември съоръжения му станаха обект на атака с дронове, но обещанията са, че до края на ноември добивите на черно злато ще бъдат възстановени в пълен обем.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна