Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стъклото като непресъхващ извор за художничката Екатерина Гецова

10
Катя Гецова
Снимка: Ани Петрова

Художничката Екатерина Гецова ще отбележи 75-ата си годишнина с юбилейна изложба. Стъклото е във фокуса на творчеството ѝ вече пет десетилетия. В ръцете ѝ този труден за овладяване материал е изцяло опитомен. Не са много авторите, които чрез едно изразно средство навлизат в полето и на скулптурата, и на инсталацията, и на стенното пано, и на пластиката, и на декоративно-монументалните проекти в архитектурна среда.

В рамките на изложбата ще бъдат показани пана, в които стилът на Екатерина Гецова е силно разпознаваем - изработени в смесена техника, съчетаваща ситопечат, релеф, рисувано стъкло. Абстрактни или фигурални, геометрични или инкрустирани, елементите в тези пана се подчиняват на една композиционна цялост.

В новите си серии пластики художничката използва дървото като суров, почти необработен блок, който служи за основа на стъклените детайли. Тази негова функция на постамент е само привидна. Дървото контрастира и едновременно с това допълва стъклото. Прозрачността и отразяващата му способност изпъкват още по-ярко, заобиколени от плътната дървена маса.

Единадесетата самостоятелна изложба на Екатерина Гецова ще бъде открита на 18 ноември, понеделник, в 18.00 часа в столичната галерия "АРОСИТА".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна