Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дания и Швейцария се класираха за Евро 2020, Испания ще е поставена на жребия след 5:0

Датчаните (в бели фланелки) удържаха 1:1 в Дъблин.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборите на Дания и Швейцария се класираха на европейското първенство по футбол през 2020 година. Задачата на швейцарците бе формална, като те спечелиха с 6:1 срещу аутсайдера Гибралтар като гости и заеха първото място в група „D“.

Значително по-интригуващо бе на стадион "Авива" в Дъблин, където домакините от Ирландия се нуждаеха от победа, за да се класират на Евро 2020, докато за гостуващия Дания бе достатъчно и равенство. В крайна сметка двубоят завърши 1:1 и датчаните са финалисти, докато за Ирландия остава шансът да си пробият път през плейофите.

Дания поведе с гол на Мартин Брайтвайт в 73-а минута след пас на Долгард, а за домакините с глава изравни Мат Дохърти пет минути преди края, но в оставащото време датчаните съхраниха точката, от която се нуждаеха.

Испания разгроми Румъния с 5:0 на стадион „Ванда Метрополитано“ в Мадрид и ще бъде поставен на жребия за еврофиналите на 30 ноември.

Испанците си бяха осигурили първото място в група „F“, но с разгромната победа се изкачиха в ранглистата на УЕФА с шест позиции и ще бъдат водач на група на предстоящия жребий.

Санти Касорла даде начало на канонадата към вратата на Румъния, като уцели гредата в 6-а минута, а две минути по-късно Фабиан Руис откри резултата.

В 32-а минута двама играчи на Виляреал комбинираха за втория гол. Касорла центрира, а Херард Морено с глава вкара за 2:0.

До почивката Морено вкара втори гол, а в самия край на първото полувреме Адриан Рус си вкара автогол след шут на Морено.

Крайното 5:0 оформи Микел Оярсабал в добавеното време.

Голмайсторът на Лудогорец Клаудиу Кешерю изгледа мача от пейката и не влезе в игра за Румъния.

Испания победи с 5:0 Румъния

19 отбора до момента са си осигурили класиране за Евро 2020, като последната, 20-а директна квота, ще бъде определена тази вечер - претенденти са Уелс, Унгария и Словакия.

Останалите четири свободни места ще бъдат разпределени в баражите през март догодина.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна