Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерти-чествания на композитора Васил Казанджиев у дома и отвъд Океана

| обновено на 19.11.19 в 14:34
6
Васил Казанджиев в Първо студио на БНР по време на Концерта с камерна музика на 14 октомври 2019 г. в чест на неговата 85-годишнина
Снимка: Силвия Тохова

Отзвук от два концерта, посветени на 85-годишнината на композитора Васил Казанджиев.
Самият той, като композитор, диригент, професор по дирижиране в продължение на многолетен творчески труд, е създал и развил посоки и стойности в музикалното ни изкуство, които могат да се мерят с постиженията на много по-напреднали култури. Това му предава значимостта на живата история за събития, случки, процеси, личности от последните 6-7 десетилетия. Продължава да пише музика, когато вече има цялото време за това и защото група изпълнители на различни инструменти от години го следват в творческите му търсения и ги провокират от своя страна, намират в музиката му възможност и вдъхновение за собственото си израстване като музиканти.

Васил Казанджиев винаги е бил дирижиращ композитор и никога композиращ диригент, затова и юбилейното му честване естествено би следвало да бъде с концертно изпълнение на негови произведения.

В културната ни ситуация днес, особено за този вид некомерсиална музика, написана със средствата на съвременен музикален език съвременно мислене и естетика, е немислимо да се очаква грижа на институцията за организиране на публично честване, каквото следваше да има, дори заради цялостната заслуга на проф. Васил Казанджиев към музикалната ни култура. Самата Музикална академия в София, където той е един от най-авторитетните преподаватели няколко десетилетия, също пропусна този момент.

И тук личната инициатива, така както може би навсякъде по света се случва, успя да организира и направи нужното, за да има концерт-честване на 85-годишнината на Васил Казанджиев – и то с камерни творби от последните години, повечето от тях се изпълниха за първи път. Виолончелистката проф. Георгита Бояджиева, с помощта на кларинетиста Росен Идеалов и други колеги, състави програма, в която участваха освен тях още Атанас Карафезлиев (цугтромбон), Росен Балкански (китара), Горан Ташев (саксофон) и по-младите Петър Македонски (тромпет) Надежда Цатова (пиано), Гергана Несторова (пиано) и Мартина Митева (вибрафон).

Почти синхронично, само пет дена по-късно от концерта в Първо студио на БНР, на 19 октомври в зала в Университета в Минесота по повод 85-ата годишнина на българския композитор Васил Казанджиев е изнесен концерт с негови камерни произведения, някои се повтарят от програмата в София, но има и една специално написана композиция „Контрасти“, която се изпълнява там за първи път. В основата на този концерт-честване отвъд Океана отново е един виолончелист – Николай Коларов, създател и артистичен ръководител на ансамбъл „Балканикус“, с който представя всяка година избрана музика и от български композитори. Концертът на 19 октомври в Минесота е нещо специално, извън тяхната програма, той е посветен на музиката на един от най-големите ни живи композитори – Васил Казанджиев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна