Eмисия новини
от 15.00 часа

Каракачанов сезира Цацаров за опити за създаване на македонско малцинство

Снимка: armymedia.bg

Забранената у нас партия „ОМО Илинден-Пирин“ продължава да извършва антидържавна дейност чрез две сдружения, регистрирани през последните месеци в Благоевград. За това предупреди вицепремиерът по сигурността и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в сигнал до главния прокурор. 

Двете неправителствени организации, регистрирани в периода от август до момента, са „Гражданско сдружение за защита на основните индивидуални човешки права“ и „Антични македонци“. Заложените в устава им цели и задачи са сходни със забранената у нас партия „ОМО Илинден-Пирин“. В мотивите си учредителите на първото сдружение са посочили, че ще осъществяват дейност в подкрепа на македонското малцинство, ще изнасят беседи, лекции и доклади за миналото на македонския народ, ще организират национални македонски събори и чествания на паметни исторически дати. 

В целите и задачите на сдружението „Антични македонци“ е записано проучване на античната македонска история и култура, както и подкрепа на научните дейности в тази посока.

В сигнала си Каракачанов заявява, че в уставите на двете сдружения се съдържат твърдения за съществуването на македонско малцинство в България, чиито права са накърнени и са предмет на защита от неправителствените организации. 

Това, пише Каракачанов, категорично противоречи на решението на Конституционния съд от 29.02.2000 година, в което изрично се установява, че „в Република България няма обособен македонски етнос“.

Регистрация на такива сдружения в определен регион на страната дава основание да се предположи, че се преследват и други цели, насочени включително и срещу териториалната цялост на Република България, се казва в сигнала на вицепремиера Каракачанов до главния прокурор. 

Депутатът от квотата на ВМРО Александър Сиди коментира пред „Хоризонт“ сходството между уставите на НПО-тата и забранената у нас партия „ОМО Илинден-Пирин“:

"Същите хора се опитват, чрез неправителствения сектор, да работят в същата посока, създавайки сдружения, в които целта им е именно тази - да създават изкуствено македонско малцинство. Завоалирана е, разбира се - ще работят за античните македонци, за доказване на това, че македонците са живели по нашите земи векове напред, и да направят тези хора в Пиринска Македония други, а не българи".

От ВМРО очакват „тези неправителствени организации да бъдат закрити поради своята атнидържавна дейност, а хората, които за втори път се опитват да създават такива настроения, би трябвало да понесат своята наказателна отговорност“, допълни Сиди.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от