Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборът на Иван Гешев - отново тема за съдийската колегия във ВСС

Снимка: БГНЕС

Споровете около избора на Иван Гешев за следващ главен прокурор имаха продължение на днешното редовно заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Драгомир Кояджиков предложи да бъде прекратена процедурата за избор на председател на Районния съд в Златоград, защото кандидатът Динко Хаджиев бил единствен:

"Принципът е същият - избор на административен ръководител, дали той ще бъде един от председателите на върховните съдилища, главен прокурор или председател на районен, окръжен, апелативен съд - то е все едно", аргументира се Кояджиков.

Аналогията обаче беше определена от колегите му като провокация и изборът се проведе, а единственият кандидат, който е и единственият съдия в Златоград, беше избран без глас "против".

Пет дни, след като Висшият съдебен съвет препотвърди избора на Иван Гешев за следващ главен прокурор, президентът Румен Радев отказа да каже какви са намеренията му по отношение финала на процедурата. На протест снощи държавният глава беше призован да не подписва указа за назначаването на Гешев, а да сезира Конституционния съд.

Минути след гласуването за Гешев в четвъртък правосъдният министър коментира, че очаква президентът да сложи подписа си под указа за назначаването му между 3 и 7 дни. Юристи, сред които и съдебни кадровици, го призоваха да не бави финала на процедурата:

„Ще реша в обозрим срок. Виждате, че аз не съм човек, който протака и използва излишни машинации“, отговори Румен Радев.

Премиерът Бойко Борисов също лаконично коментира казуса за избора на Иван Гешев: „Изцяло сме стъпили на професионалните качества. С Христо Иванов така го променихме закона, че прокурорите да си избират прокурор, съдиите – съдии“, каза Борисов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна