Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Либия обвинява Русия, че разпалва конфликта в страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вътрешният министър в правителството на националното съгласие, базирано в Триполи – Фатхи Башага, заяви, цитиран от „Блумбърг“, че Русия разпалва конфликта в Либия, за да усилва своето влияние в страната и особено в районите с петролни находища.

Министърът посочи, че през септември с подкрепата на САЩ са нанесени сериозни поражения на „Ислямска държава“, но действията на маршал Халифа Хафтар в Източна Либия създават благоприятна среда за тероризма.

Маршалът поддържа заседаващия в Тобрук парламент и се опитва да превземе столицата Триполи, в която заседава международно признатото правителство на Либия.

Според Башага на страната на Хафтар се сражават руски наемници от т.нар. частна армия „Вагнер“. „Русия се намесва, за да налее малко в огъня, а не да потуши конфликта“, каза министърът.

По-рано „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че през септември в Либия са пристигнали около 200 руски наемници, най-вероятно от частна армия „Вагнер“. „Блумбърг“ потвърди, че руски наемници са участвали в сражения в Либия в края на септември.

Кремъл отрече намеса и определи тези съобщения като „спекулации“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!