Eмисия новини
от 17.00 часа

Нови критерии за работата на НПО с бежанци

Гърция ще закрие 3-те си най-големи мигрантски лагера

Лагерът "Мория" на о-в Лесбос.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция ще закрие 3-те най-големи от пренаселените си мигрантски лагери и ще ги замени с нови обекти от затворен тип с по-голям капацитет, предаде АФП.

„Облекчаването на островите е приоритет на този етап“, заяви координаторът по миграционните въпроси в правителството Алкивиадис Стефанис, който е бивш генерал от армията.

Трите лагера, които ще бъдат затворени – на островите Лесбос, Хиос и Самос, в момента приютяват над 27 000 души в тежки условия, които са неведнъж са били обект на критики от правозащитници и Съвета на Европа. Капацитетът на всеки от тях е едва 4500 души.

Правителството заяви, че ще ги замени с нови обекти за идентификация, релокация и депортация с капацитет по 5000 души.

По-малките лагери на островите Кос и Лерос също ще бъдат променени и разширени, каза Стефанис.

Вместо да се разрешава на кандидатите за убежище свободно движени, те ще бъдат затворени, докато не получат бежански статут и не бъдат преместени на континенталната част. Ако молбата им бъде отхвърлена, ще бъдат връщани в Турция.

Властите обещаха да разсели 20 000 души в лагери на континенталната част в началото на 2020 г.

Новото консервативно правителство, което дойде на власт през юли, вече одобри закон, затягащ изискванията мигранти да получат убежище.

Стефанис каза днес, че ще бъдат въведени и нови критерии и за работата на неправителствени организации, подпомагащи мигранти.

„Само тези, които отговарят на изискванията ще останат и ще продължат работа в страната“, каза Стефанис, който е и заместник-министър на отбраната. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от