Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подсъдимата Веселина Гинева обяви в съда днес, че е невинна

Гинева твърди, че свидетелите са излъгали в показанията си срещу нея

4
Снимка: Свобода Атанасова

18 години затвор, при първоначално строг режим поиска държавното обвинение за Веселина Гинева. Най-тежкото наказание е за извършеното от нея предумишлено убийство на бившия си съпруг, който до смъртта си е бил в безпомощно състояние – като лишен от свобода и без здравна грижа.  Гинева в продължение на 2 години е теглела и неправомерно пенсията му, въвеждайки в заблуждение институциите, че той е жив.

Веселина Гинева дойде в съда с багажа си, в случай че бъде задържана под стража и приведена в затвора в Сливен. Обяви, че не се признава за виновна за смъртта на бившия си съпруг. Каза също, че в голяма степен от съседите и останалите свидетели по делото са излъгали в показанията си при разпитите, но се признава за виновна единствено за това, че е теглила пенсията от сметката на починалия си бивш съпруг  близо 2 години, на обща стойност над 21 хиляди лева. Сумата вече е възстановена на Националния осигурителен институт от дъщеря ѝ.

Държавното обвинение поиска най-тежкото наказание от 18 години затвора, за различните престъпления, които е извършила сумарно. Прокурор Ангел Георгиев оприличи неадекватните грижи от Гинева спрямо Димитър Миразчиев като „лишаване от свобода“, липса на здравна грижа,  което е хладнокръвно убийство в рамките на няколко месеца. В своя защита тя обясни, че не е потърсила лекарска помощ за безпомощното състояние на Миразчиев, защото лекарите били търговци и не лекували.
 
Решението на  Окръжния съд ще стане ясно утре в 11:30 часа. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна