Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежка двустранна хеморагична пневмония причинила смъртта на 3-годишното дете в София

Снимка: БГНЕС

Изяснена е причината за смъртта на 3-годишното момченце, което почина в края на миналата седмица в София. Това е тежка двустранна пневмония, съобщиха от Министерство на здравеопазването, след получаване на предварителен доклад от извършваната проверка на дейността на трите лечебни заведения - Специализираната детска болница „Проф. д-р Иван Митев“, болница „Лозенец“ и "Пирогов", където детето е било лекувано. До края следващата седмица ще има окончателен доклад по случая.

Причината за смъртта на детето е определена на база на извършената аутопсия -  тежка двустранна хеморагична пневмония с масивни кръвоизливи в белите дробове. В предварителния доклад от проверката на Министерството на здравеопазването се казва, че пневмонията е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения - тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези. Към момента не са готови всички резултати от хистологичните изследвания, които се очакват до седмица. В хода на проверката е изискана цялата налична медицинска документация .

С цел пълно проучване на случая е възложено провеждането на три независими експертизи - от специалист по инфекциозни заболявания, детски пулмолог и вирусолог. На база резултатите от проверката, заключенията на експертите и аутопсията, ще бъдат изготвени 4 констативни протокола и окончателен доклад, който ще бъде изпратен на министъра на здравеопазването до края на следващата седмица.

По рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отстрани временно директорите на трите лечебни заведения, свързани със случая - детската болница „Проф. Митев“, „Пирогов“ и „Лозенец“

Ръководителите на детската болница - д-р Димитър Русинов,  и на „Пирогов“ - проф. Асен Балтов, заявиха, че ще окажат пълно съдействие на извършваните проверки.

Преди дни пред „Хоризонт“ Димитър Русинов посочи, че от образната диагностика е видимо, че в рамките на часове детето развива тежка пневмония:

„Втора снимка, която в рамките на тези 4 часа показва драстични изменения - развива тежка пневмония със сериозни изменения въпреки започнатото лечение“, каза д-р Русинов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна