Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести срещу избирането на Валери Симеонов за зам.-председател на НС

Той заяви, че поведението му е безукорно и не разбира протестите

| обновено на 21.11.19 в 11:57
2
Снимка: Даниел Инков

Продължават проявите на недоволство срещу избирането на Валери Симеонов за заместник-председател на Народното събрание. В градинката зад парламента майки на деца с увреждания и граждански организации са поставили плакати с въпроса: "Забравихте ли за майките".

Протеста си изрази и бившият депутат от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров:

"Няма никакво морално право да заема този пост. Точно поради тази причина аз съм днес тук, за да изразя своя граждански протест, своето гражданско възмущение от това, което се случва, защото навръх денят на християнското семейство да си направиш такава гавра с българският народ, това е недопустимо и повярвайте ми, че това днес тук няма хора, изобщо не означава, че хората не са възмутени, не са отвратени, защото социалните медии, когато аз вчера обявих, че днес ще дойда в 11 часа да протестирам, буквално избухнаха. Съзнавам, че много от хората наистина няма как по обективни причини днес да дойдат".

Междувременно лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви в кулоарите на парламента, че неговото поведение е безукорно и не разбира протестите от вчера и днес.

"Това, което видяхме вчера, бяха протести на бързо организирани хора, това беше агитка, хората не знаеха, че ще протестират. Мисля, че моето поведение беше достойно и за да не влошавам или да не нося някакви негативи на правителството, аз си подадох оставката. Видяхте, че няма драма в това, всичко е приключило. Някак си много бързо беше забравено, че в подготовката на всички тези закони бях доста активен фактор в подготовката и приемането, тъй като тези закони, като  вицепремиер, бяха в ресорни ведомства. Аз съм работил с министъра на здравеопазването, с министъра на социалната политика, с инвалидните организации, така че ... на тези хора, така или иначе, било е необходимо, подадох си оставка и постъпих достойно."

Изборът на Валери Симеонов на мястото на вече независимия Явор Нотев предизвика вчера протест на граждани. При избора депутатите от ДПС напуснаха пленарната зала, а депутатът от „Атака“ Павел Шопов нарече акта на парламента „безчестие“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия