Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вучич съобщи за руска шпионска операция в Сърбия

Кремъл е уверен, че случаят няма да навреди на отношенията с Белград

| обновено на 21.11.19 в 21:58
3
Александър Вучич
Снимка: БГНЕС

Сръбското разузнаване е разкрило мащабна разузнавателна операция с участието на руски шпиони и сръбски военни. Това съобщи днес вечерта на пресконференция президентът на Сърбия Александър Вучич след среща на Националния съвет за сигурност, предаде Ройтерс.

Публикуван вчера видеоклип, който не бил направен от сръбски агенти, показва как мъж, идентифициран като Георгий Клебан, бивш заместник военен аташе в руското посолство в Белград, се среща с пенсиониран военен от сръбската армия, който Вучич идентифицира само като З. К.

Вучич каза, че срещата е била миналия декември, но не каза кой е направил видеото и съобщи, че сръбски агенти имали доказателства и за други руски шпиони: „Имало е 10 контакта с 3 източника“.

В същото време той обвини военни представители на западни държави в шпионаж в Сърбия.

Но изрази увереност, че шпионският скандал няма да навреди на отношенията между Сърбия и Русия, допълвайки, че е сигурен, че „президентът Путин не е бил информиран за това“. 

Вучич посочи, че страната му остава привърженик на политиката на военен неутралитет и няма да влиза нито в НАТО, нито в ОДКС (доминирана от Русия организация – б.р.). 

„Своята политика спрямо Русия ние няма да променяме. Оставаме в братски отношения. Случилото се (шпионският скандал с предполагаемо участие на руски военен аташе – б.р.) укрепи нашата решимост към военен неутралитет и независимост“, подчерта Вучич, цитиран от ТАСС. 

По-рано днес държавният глава се срещна с посланика на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко, с когото обсъди предстоящата си визита в Сочи на 4 декември в присъствието на министъра на отбраната Александър Вулин.

Реакцията в Москва

„Шпионският скандал“ в Сърбия е поредна провокационна история преди контакти на най-високо равнище, заяви днес на брифинг говорителката на руското МВнР Мария Захарова, предаде ТАСС.

„Вече сме свикнали, че преди контакти на най-високо или високо равнище, само няколко дни преди това, се появят интересни сюжети, които се представят за сензации. Минава време и всичко или се опровергава, или се оказва някаква наскоро скалъпена провокация“, подчерта Захарова.

Коментарът ѝ бе по повод предполагаем опит за вербуване на сръбски военен от руски гражданин, за който стана известно преди визита на сръбския президент Александър Вучич в Москва.

Според нея задачите пред авторите на видеото са провокативни действия, опит за настройване на хората по съответен начин преди редица преговори, срещи и визити. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази по-рано днес увереност, че случаят няма да повлияе на отношенията между Москва и Белград.

„Не знаем какъв е този инцидент, в него има още неща за проучване. Това не е въпрос точно към администрацията на президента, но ние сме уверени, че отношенията между Русия и Сърбия имат толкова специален, партньорски, братски и съюзнически характер, че нищо може да им повлияе“, заяви пред журналисти Песков.

Коментарът му е по повод информацията, че сръбският президент Александър Вучич е поръчал на спецслужбите да проверят медийни публикации за предполагаеми опити за вербуване на сръбски офицер от руския заместник военен аташе в Белград.

Множество сръбски вестници днес посвещават първи страници на шпионския скандал, отбелязва Би Би Си. Министърът на отбраната на Сърбия при появата на първите съобщения за случилото се напуснал заседание на парламента и спешно отишъл в президентството.

Едновременно с това сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович пристигна в Москва за преговори с шефа на Съвета за национална сигурност на Русия Николай Патрушев.

Заподозрян за опита за вербуване е бившият заместник военен аташе в руското посолство в Белград Георгий Клебан, който е сътрудник на ГРУ, допълва Би Би Си.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна