Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скок на германския износ за САЩ въпреки търговското напрежение

Германския износ за САЩ нарасна силно през третото тримесечие, което помогна на немската икономика да избегне навлизането в техническа рецесия, показват данни на Федералната статистика Destatis с които разполага агенция Ройтерс.

Събраните от Ройтерс подробни данни подчертават, че търсенето от страна на САЩ на германски стоки остава силно, без да бъде повлияно от заплахите на президента Доналд Тръмп за увеличаване на тарифите върху вноса на европейски автомобили, тъй като немските компании се възползваха от по-слабото евро и от търговския спор по оста САЩ - Китай.

Германската експортно-ориентиран икономика успя да избегне изпадането в рецесия през третото тримесечие, тъй като БВП нарасна с 0,1% след свиване с 0,1% през второто тримесечие, намирайки най-вече подкрепа от потребителските и държавните разходи, както и от представянето на строителния сектор.

Износът обаче също се представи по-добре, отколкото през предходните три месеца. Според данните, с които разполага Ройтерс, общият немски износ е нараснал през третото тримесечие с 1,7% на годишна база след спад с 1,3% през второто тримесечие, като САЩ и Франция са останали най-големите клиенти за германския експорт.

Износът на Германия в посока САЩ е нараснала през третото тримесечие със 7,6% на годишна база след увеличение с 5,3% през предходните три месеца, докато износът в посока Франция е нараснал с 1,3% след стагнация през второто тримесечие. Неочакваната помощ за германските износители от Франция е факт, след като втората по сила икономика в еврозоната се развива относително добре благодарение на структурните реформи и фискалните стимулиращи мерки, приети от президента Еманюел Макрон.

Габриел Фелбермайер, президент на Института за световна икономика в Кил, посочи пред Ройтерс, че подкрепа за германския износ оказва и обезценката на еврото спрямо щатския долар с 14% от началото на 2018, тъй като по-слабото евро прави немския износ по-конкурентен.

"Силният долар е един от макроикономическите странични ефекти на търговската политика на Тръмп спрямо Китай. Това води до търговски отклонения", посочи Фелбермайер. Това означава, че САЩ все по-често купуват стоки от Европейския съюз и Германия, тъй като наложените от Вашингтон високи тарифи оскъпяват конкурентния внос от Китай.

Фелбермайер обаче предупреди, че несигурността, възникнала от търговската политика на Тръмп "Америка на първо място" ще доведе в средносрочен план до по-силно производство на германски компании, базирани в САЩ, което пък ще отслаби немският износ. "Вече се извършва преместване на работни места, но това все още не се вижда в данните за износа", посочи той.

Подобен предпазлив тон беше отчетен и от финансовото министерство на Германия, което посочи в своя редовен месечен доклад, че износът се стабилизирал в края на третото тримесечие, но забавящата се световна икономика и устойчивите търговски рискове сочат за само умерено негово развитие през следващите месеци.

Силното търсене на германски стоки от Съединените щати и Франция помогна за предпазването на Германия от необичайно рязкото забавяне на износа за Китай, който износ беше постоянен източник на растеж за немските производители в продължение на почти три десетилетия.

Германският експорт за втората по големина икономика в света се повиши през третото тримесечие с едва 0,3% на годишна база след повишение с 1,8% през второто и ръст с 6,3% през първите три месеца на годината.

"Нарастващият протекционизъм, търговските конфликти между САЩ и Европа и все още неясната ситуация с Брекзит смущават компаниите по цял свят, така че те ограничават правените от тях инвестиции", заяви Волкер Трейер от германската индустриално-търговската камара DIHK.

Според него отслабените търговски перспективи означават, че износът на Германия през следващата година се очаква да се сви с 0,5%. Това би бил първият спад на германския износ след световната финансова криза преди повече от едно десетилетие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна