Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основната версия за детето в Кардам - причиняване на смърт по непредпазливост

Снимка: Мая Щърбанова, БНР

Причиняване на смърт по непредпазливост е основната версия на прокуратурата в Генерал Тошево за смъртта на детето в Кардам. Деветгодишното момче почина в края на октомври, а две от сестрите му бяха настанени в болница също със симптоми на отравяне.

Съдебномедицинската експертиза показва, че детето се е отровило от веществото фосфин, съдържащо се в таблетки за борба с гризачи, които са открити в дома на семейството. Същото вещество е намерено и в организма на една от сестрите на починалото момче. 

По думите на наблюдаващия прокурор по делото Йорданка Чанева веществото фосфин е постъпило в организма на починалото 9-годишно момче по инхалаторен път:

"Според вещите лица, всички симптоми на пострадалите деца, в това число и на починалото момче, симптомите на отравяне са с фосфин. При остри отравяния с фосфин смъртта настъпва най-често в първите от 12 до 24 часа".

Назначената експертиза на откритите в дома две топчета от препарата срещу гризачи сочат, че основното им вещество е алуминиев фосфит.

"Периодът на излагане на починалото момче на токсично въздействие на газа и неговата концентрация в конкретният случай са надхвърлили тежестта на ефекта, които са описани в специализираната литература".

Все още не е постъпила изисканата медицинска документация, разследването по случая продължава.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!