Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин връчи награди на вдовици на жертвите на мистериозен взрив

Снимка: kremlin.ru

Руският президент Владимир Путин връчи ордени „За мъжество“ на вдовиците на петима учени, които загинаха в инцидент при тест на „модерна оръжейна система без аналог в света“, предаде Ройтерс.

Петимата мъже загинаха на 8 август в инцидент, за който работодателят им – държавната ядрена агенция „Росатом“, съобщи, че е бил по време на тест на ракетен двигател в морска платформа край Северна Русия. Инцидентът повиши нивата на радиация в региона.

Томас ДиНано, високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, заяви миналия месец, че Вашингтон е установил, че експлозията е била в резултат на ядрена реакция при възстановяването на руска крилата ракета след неуспешен тест.

Русия, която заявява, че ракетата ще има „неограничен обсег“ и ще може да преодолява всякакви защити, я нарича 9М730 „Буревестник“. По класификацията на НАТО ракетата, способна да носи ядрени бойни глави, е SSC-X-9 Skyfall.

Държавната руска телевизия показа снощи Путин да връчва посмъртно наградите в Кремъл на вдовиците на петимата учени и да поднася съболезнования.

„Говорим за най-напредналите технически идеи и решения, които нямат аналог в света. За оръжейни системи, които ще обезпечат суверенитета и сигурността на Русия за десетилетия напред“.

Въпреки неуспехите, Путин настоя, че Русия е решена да подобри оръжието, което той нарече гарант за световния мир. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени