Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Взрив на военен полигон в Северна Русия взе две жертви

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама души са загинали, а други шестима са ранени при взрив по време на тест на реактивен двигател на ракета на полигон край Архангелск, Северозападна Русия, предадоха ТАСС и Интерфакс.

Всички пострадали са приети в болница, където им е оказана медицинска помощ. Жертвите са цивилни експерти.

"Експлозията е станала във военно поделение на 30 километра от Северодвинск. Предполага се, че двама са загинали и шестима са ранени", съобщиха източници на двете агенции. Според тях взривът е причинен от "нарушение на мерките за сигурност" при боравене с боеприпаси.

Местните власти потвърдиха, че експлозията е станала до село Ненокса и добавиха, че на местопроизшествието са разположени спешни служби.

Руското министерство на отбраната заяви, че нивата на радиация са нормални, като не е имало отделяне на вредни вещества в атмосферата след експлозията, възникнала във военно поделение в района на Архангелск.

В последствие обаче Русия обяви, че затваря зона от Бяло море за корабоплаване за месец след фаталната експлозия на ракетен двигател с течно гориво на военен тестов полигон в Северна Русия по-рано в четвъртък, предаде агенция Интерфакс, цитирайки пристанищните власти на Архангелск.

Служител на пристанището заяви, че районът на залива Двина в Бяло море ще бъде затворен за корабоплаване.

Краткосрочен скок в нивата на радиация е бил регистриран в северния руски град, където стана инцидента, посочи ТАСС, цитирайки говорител на градските власти в Северодвинск. По този начин се опровергава информацията от руското Министерство на отбраната, че след инцидента няма отделяни на вредни вещества в атмосферата и че радиацията е на нормални нива.

Според източници на „Интерфакс“ причината за взрива е "нарушение на мерките за сигурност" при боравене с боеприпаси.

По-рано бе съобщено за пожар във военен обект в същия район, където се провеждат изпитания на междуконтинентални балистични ракети.

Само преди дни в Красноярския край при взрив в склад за боеприпаси загина един военнослужещ, а над 10 бяха ранени.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени