Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Хонконг се провеждат ключови местни избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ключови местни избори се провеждат в Хонконг. След близо шест месеца масови протести и насилие, вотът за районни съвети е считан от анализаторите като своеобразен референдум за бъдещето на Хонконг. Протестите започнаха през лятото заради Закона за екстрадиция, но прераснаха в антиправителствени демонстрации за свободата на Хонконг.

Повече от 4 милиона избиратели имат право да гласуват във вота в 18-те районни съвета в Хонконг, припомни пред „Хоризонт” проф. Мартин Димитров, който наблюдава процесите в Китай като анализатор в Университета в Тюлейн, Ню Орлиънс:

"В 6 от 18-те района е възможно да вземат превес про-демократичните сили. В момента има само два от 18-те района, в които тези про-демократични сили имат контрол."

Именно заради това вотът се счита като своеобразен референдум за или против „затягането на хватката” на Китай. Манипулации на изборите са малко вероятни, но не е изключено обявяване на резултати в някои райони за невалидни. Освен това вече имаше недопускане до участие в изборите:

"Разпознаваемият кандидат Джошуа Уонг от Демократичната партия, на който му беше отказана регистрация за участие в изборите."

До последния момент не беше ясно дали вотът ще се проведе заради масовите антиправителствени протести и безредиците в Хонконг:

„Много засилено присъствие на китайски полицейски части, техният еквивалент на нашите барети, така че баретите ще бъдат в изборните участъци, за да ги охраняват.“

Въпреки че напрежението остава, всички очакват резултата от вота, който приключва в 22.30 ч. местно време.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна