Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция започна тестовете на С-400

Между юли и септември Русия достави 2 батареи противовъздушни комплекси С-400 на Турция

| обновено на 25.11.19 в 17:38
С-400
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в Турция започнаха тестове на радарите на руските ракетни системи С-400 в базата „Мюртед“ край Анкара. С тази цел самолети Ф-16 на турските военновъздушни сили прелитат над турската столица.

Областната управа на Анкара съобщи вчера вечерта, че полетите на самолетите Ф-16 и други летателни апарати на малка и на голяма височина ще продължат днес и утре. От валийството в Анкара уточняват, че отправят предупреждението, за да се избегне каквато и да е тревога сред гражданите. Жителите на турската столица преживяха шок от обстрела от бойни самолети и хеликоптери на военните, които участваха в опита за преврат през лятото на 2016 г.

В момента също така продължава обучението в Русия и на турския персонал, който ще обслужва зенитните батареи.

Между юли и септември Русия достави първите 2 батареи противовъздушни комплекси С-400 на Турция. Съгласно сделката за около 2,5 млрд. долара Анкара ще получи общо 4 батареи от руските противовъздушни комплекси. Първата партида части беше получена с 30 полета между 12 и 25 юли, а втората партида доставки започна на 27 август и приключи на 15 септември. Според вестник „Айдънлък“ се очаква другите две батареи ще бъдат доставени към края на 2020 г. и да бъдат приведени в бойна готовност през 2021 г.

Анкара многократно декларира решителност да активира системите през пролетта догодина, въпреки американските предупреждения, че на Турция ще бъдат наложени санкции, ако това се случи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна