Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен старт на Уолстрийт след информации за скорошна търговската сделка САЩ-Китай

"Още един нов рекорд на фондовата борса. Насладете се!", написа Тръмп в Туитър.

Основните фондови индекси стартират със солидни повишения търговията на Уолстрийт в понеделник с оглед на засилващите се инвеститорски очаквания за скорошна търговска сделка САЩ-Китай. Подкрепа за инвеститорския риск-апетит оказва и серията мега сделки за сливане и поглъщане на големи компании.

По-рано през деня, китайски източници, близки до правителството в Пекин, заявиха пред англоезичното китайско издание Global Times, че "първата фаза" от търговската сделка със Съединените щати е "много близо", опровергавайки по този начин предишни информации, според които преговорите за "втора фаза" от едно по-мащабно споразумение са били отложени за по-далечна дата с оглед на продължаващи проблеми при договаряне на предварителната сделка.

Индексът на сините чипове DJIA нараства в началото на днешната търговия с около 140 пункта (повишение с 0,5%), широкият индекс S&P500 нараства с 0,61%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с над 1%. По този начин и трите водещи фондови индекса заличиха техните слаби понижения през миналата седмица с между 0,3% и 0,5%, като Nasdaq Composite и S&P500 дори достигат нови рекордни връх съответно от 8610,27 и от 3129,87 пункта, докато индексът DJIA се търгува недалеч от неговия исторически връх от 28 090,21 пункта, достигнат на 19-и ноември.

Акциите на Tiffany & Co. поскъпват с близо 6%, след като по-рано в понеделник френският конгломерат за луксозни стоки LVMH Moet Hennessy - Louis Vuitton потвърди, че ще закупи американската компания за бижута за 16,2 млрд. долара.

Ръст с почти 4% бележат и акциите на брокерската компания TD Ameritrade, след като нейният голям конкурент  Charles Schwab Corp. обяви, че ще я закупи за около 26 млрд. долара. Акциите на  Charles Schwab пък поевтиняват слабо с 0,3%.

Aкциите на Tesla Inc. пък поскъпват с 2,4% на фона на информации от нейния основател и главен изпълнителен директор Илон Мъск, че компанията за електромобили вече е получила 200 хиляди поръчки за своя електрически пикап, известен като "кибертрък" (Cybertruck) - при това само в рамките на три дни след премиерата на новото екстравагантно возило.

На други полюс са акциите на Uber, като те поевтиняват с 0,5%, след като стана ясно, че приложението за споделено пътуване беше лишено от лиценза си за Лондон - най-големият европейски пазар за компанията.

Междувременно президентът на Съединените щати Доналд Тръмп отпразнува най-новите рекордни нива, регистрирани на фондовите борси на Уолстрийт в понеделник.

"Още един нов рекорд на фондовата борса. Насладете се!", написа Тръмп в Туитър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени