Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп чака от Борисов покана за визита в България

| обновено на 25.11.19 в 22:28
7
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов се срещна с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом, а след разговор на четири очи следват разширени дискусии на двете официални делегации. В българската участват вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, министрите на финансите и на икономиката Владислав Горанов и Емил Караниколов. От американска страна участник е и вицепрезидентът Майк Пенс.

На влизане в Белия дом Тръмп отговори на въпроса на БНР дали има намерение да дойде на посещение в България. Президентът на САЩ заяви, че „да, би дошъл, но все още не е поканен от премиера Борисов“.

След промяна в първоначалната програма в Овалния кабинет са били допуснати журналисти, където американският лидер отговори и на въпроса, който България от години поставя пред САЩ – дали ще отпадне визовият режим за български граждани.

Тази тема, която не е била предвидена за обсъждане, все пак е влязла в дневния ред на срещата, за която Тръмп заяви, че очаква да бъде много продуктивна, припомняйки сделката за Ф-16: „Отношенията, които имаме с България, са много силни. В нашата страна има много хора от България“. 

Борисов от своя страна изтъкна пред Тръмп, че България вече отделя 3,1% от своя БВП за разходи за отбрана, каквото е искането на президента на САЩ, откакто е встъпил в длъжност. Тръмп прекъсна изказването на премиера и препоръча да предадат това послание за нашия бюджет за отбрана на Германия.

Официалното посещение на премиера Бойко Борисов в Съединените щати започна по-рано днес с церемония на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк "Арлингтън".

Бойко Борисов беше посрещнат на "Арлингтън" с 21 топовни салюта под звуците на химните на САЩ и на България. В тържествената церемония по полагане на венец участваха близо 400 войници от всички подразделения на американските въоръжени сили.

„Тук, на това място, човек най-много се сеща за това колко е ценен мирът“, отбеляза министър-председателят, а цялата българска делегация след това разгледа комплекса, където са положени останките на американски войници от Първата и Втората световна война, както и от Корейската война. Българският премиер подари на музея на Националния гробищен парк кортик с образа на Св. Георги.

След това Борисов се срещна с ръководствата на Международния републикански институт и на Националния демократичен институт в рамките на официалното си посещение в Съединените американски щати. Двете организации са неправителствени и работят за засилване на демокрацията в редица държави по света.

Премиерът разговаря първо с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг. Пред него Борисов отбеляза, че войниците, които присъстваха на тържествената церемония е националния гробищен парк „Арлингтън“ са се обучавали в българи-американската база в Ново село и познават много добре страната ни.

Туининг изтъкна от своя страна, че в Европа има много заплахи и че се радва, че България е член на НАТО и съюзник на Съединените щати. Туининг нарече България лидер в помощта за другите държави на Балканите. От 12 до 14 декември Международния републикански институт ще бъде домакин на голяма среща в София с Държавния департамент на Съединените щати и българското правителство. Темата на форума ще е борбата с екстремизма.

Веднага след това премиерът се срещна и с Шари Браян - вицепрезидент на Националния демократически институт. „Приемаме Америка за едно цяло и уважаваме и двете партии“, заяви Борисов пред нея.

Двамата обсъдиха резултатите от проекти, които утвърждават демократичните ценности и ролята на САЩ в постигането на свободи за гражданското общество. 

В програмата на българската делегация е и посещение на Американската търговска камара, където ще се проведат срещи с представители на 15 американски компании.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна