Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай критикува остро законодателството на САЩ в подкрепа на протестиращите в Хонконг

Висшият китайски дипломат Янг Джичи, който е директор на Службата за външни работи на Комунистическата партия на страната, заяви във вторник, че Китай осъжда категорично законодателството на САЩ, подкрепящо протестиращите в Хонконг.

"Китай решително се противопоставя и категорично осъжда законопроекта и изразяваме нашата неотстъпчива и твърда позиция пред американската страна", посочи Янг Джичи, цитиран от агенция Синхуа. Той призова САЩ да спрат текущия законопроект да се превърне в закон.

Ян Джичи добави, че Китай ще излезе с протестна нота пред Вашингтон по отношение на гласувания от двете камари на американския парламент законопроект.

Камарата на представителите на САЩ изпрати в Белия дом законодателството, след като гласува с 417 срещу 1 за "Закона за правата на човека и демокрацията в Хонког", който Сенатът прие единодушно предния ден.

През миналата седмица беше съобщено, че властите в Пекин следят отблизо цялата ситуация около този хонконгски законопроект и евентуалното му превръщане в закон, ако бъде подписан от американския президент Доналд Тръмп.

Междувременно главния административен директор на Хонконг - Кари Лам отказа да предложи някакви отстъпки на антиправителствените протестиращи въпреки нейния провал на местните избори, като във вторник тя заяви само, че ще ускори диалога и ще определи начините за справяне със социалните неправди.

Кари Лам посочи, че правителство в Пекин не я обвинява за неуспеха на местните избори. През уикенда близо 3 милиона избиратели в Хонконг гласуваха при рекордна избирателна активност, която даде на демократичния блок победа с цели 90% и контрол в 17 от 18 областни съвета в мегаполиса.

Тя все пак призна, че изборите в неделя може би са отразили недоволството от местното управление в Хонконг да се справи с вълненията, но също така са показали, че много хора искат прекратяване на насилието.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна