Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Категорична победа за опозицията на местния вот в Хонконг

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опозицията в Хонконг постигна категорична победа на изборите за представители в районните съвети в 18 окръга на автономната област. Вотът се състоя на фона на половингодишни антиправителствени протести в защита на съдебната юрисдикция на административния район от посегателствата на континентален Китай. За разлика от протестите, гласуването протече без насилие и при рекордна активност от над 70 процента.

Въпреки че местните избори няма да променят политическата система в Хонконг, те се определят като своеобразен референдум за размириците, довели до най-тежката политическа криза в града. Избраните съветници нямат законодателни правомощия и не могат да повлияят на ключови решения. Но могат да изиграят важна роля при избора на следващия главен изпълнителен директор на Хонконг през 2022 година.

„Със смирение ще се съобразя с вота на хората, които изразиха недоволството си от ситуацията в Хонконг“, лаконична бе министър-председателката Кари Лам. До вчерашните избори не бяха допуснати някои лидери на антиправителствените протести, като Джошуа Уонг, който според властите се стреми към отцепване на Хонконг от Китай.

Лидерът на демократичната партия, най-голямата опозиционна партия У Чъ-Вай, обяви, че 17 от 18-те района вече са под контрола на демократичните сили:

„Изборният резултат не се дължи само на нашите усилия като партия, а на цялото протестно движение. Дължим го на всички протестиращи, ранени и арестувани по време на демонстрациите. Те са в основата на подкрепата за нас“.

Първото искане на изборните победители е оттеглянето на полицията от обкръжения политехнически университет, където все още има барикадирали се демонстранти.

„Това е игра на нерви - чувстваш застрашен и непрекъснато в опасност, а това те измъчва, постоянно си под натиск и уплашен“, споделя един от протестиращите в кампуса.

Пекин изрази категоричната си подкрепа за правителството на Кари Лам.

„Спирането на насилието и възстановяването на реда е най-важната задача за Хонконг в момента. Хонконг е китайският Хонконг. Хонконг е вътрешнополитическа тема на Китай. Китай е твърдо решен да спазва и налага принципа „една държава, две системи“ , заяви говорителят на външното министерство Гън Шуан.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Хонконг се провеждат ключови местни избори

Ключови местни избори се провеждат в Хонконг. След близо шест месеца масови протести и насилие, вотът за районни съвети е считан от анализаторите като своеобразен референдум за бъдещето на Хонконг. Протестите започнаха през лятото заради Закона за..

публикувано на 24.11.19 в 04:43

Хонконг в очакване на местни избори

Хонконг е затаил дъх в очакване на местните избори в неделя. Макар и да става все по-малко вероятно, не е изключено те да бъдат отменени заради кризисната ситуация, чийто край обаче не се вижда. Барикадиралите се студенти в кампуса на Политехническия..

публикувано на 23.11.19 в 11:59
ВИЖТЕ ОЩЕ
Външният министър на Русия Сергей Лавров

Лавров нарече "игра с огъня" разговорите за използването на ракети Storm Shadow по цели в Русия

Руският министър на външните работи Сергей Лавров нарече "игра с огъня" и "шантаж" разговорите за използването на доставените на Украйна ракети Storm Shadow по цели на територията на Русия, съобщава Ройтерс: "Играта с огъня, а те като малки деца си играят..

публикувано на 27.08.24 в 21:18
Въоръжените сили на Украйна предприеха офанзива в руската Курска област на 6 август 2024 г.

Украйна разширява контрола си над руската Курска област

Украинците разширяват контрола си над руската Курска област и вече владеят почти 1 300 квадратни километра със 100 селища, твърди украинският главнокомандващ Олександър Сирски. Руското командване обаче трупа още сили срещу ключовия град Покровск в Донбас...

публикувано на 27.08.24 в 21:03
Делян Пеевски

Пеевски отговори на Доган: Това е европейска България

"Видях, че е имало сбирка на отцепници от ДПС, които са изключени от парламентарната група, а след като се опитаха да откраднат марката ДПС, загубиха и партийното си качество. Това противоуставно действие показва хора, които живеят в паралелния..

публикувано на 27.08.24 в 20:03

Насрочено е заседание на Съвета "НАТО-Украйна"

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще свика заседание на Съвета "НАТО-Украйна" на ниво посланици на 28 август по искане на Украйна, съобщи „Гардиън“. Новината идва ден след най-мащабната..

публикувано на 27.08.24 в 19:53

Израелските военни са освободили още един заложник, отвлечен от "Хамас"

Израелските военни са освободили още един заложник, отвлечен от "Хамас" при атаката над Израел на 7 октомври миналата година, съобщава Ройтерс.  52-годишният Каид Фархан Алкади е бил изваден от тунел в южната част на Ивицата Газа при сложна спасителна..

публикувано на 27.08.24 в 19:44
Фридрих Мерц

Фридрих Мерц обвини Олаф Шолц, че няма контрол над ставащото в Германия

Лидерът на германския опозиционен Християндемократичен съюз (ХДС) Фридрих Мерц обвини канцлера Олаф Шолц, че няма контрол над ставащото в Германия и миграционната политика му се изплъзва. Той заяви, че Германия трябва да обяви извънредно положение по..

публикувано на 27.08.24 в 19:13
Васил Терзиев

Кметът на София ще възложи проверка на всички покривни конструкции с фотоволтаични инсталации

Кметът на Столичната община Васил Терзиев ще възложи проверка на всички покривни конструкции на общински училища, детски градини, болници и обекти с фотоволтаични инсталации. Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) към Столичната община..

публикувано на 27.08.24 в 19:06