Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев: Прокуратурата да е по-активна

| обновено на 26.11.19 в 19:05
2
Снимка: БГНЕС


Прокуратурата трябва да е доста по-активна и да отговори на очакванията на хората за справедливост. Това беше едно от първите признания на избрания за главен прокурор Иван Гешев след среща с президента

"Не прокуратурата е причина за всички проблеми в държавата. Тя трябва да остане в съдебната власт", смята Гешев. 

Назначеният вече с указ за главен прокурор Иван Гешев не се съгласи с държавния глава, че прокуратурата е безотчетна. Той отказа да коментира по същество президентските намерения за конституционен дебат за прокуратурата.

Според Гешев през годините определени политико-олигархични кръгове, които разполагат и с медии, са внушавали, че отговорна за всичко, което не се случва в българското правораздаване, е прокуратурата.

"И затова определен кръг, без да го определям какъв, успя да изгради донякъде впечатлението, че българският главен прокурор е всевластна, безконтролна и каквато искате още друга фигура. Това категорично заявявам на българските граждани, че не е вярно".

Той обаче призна, че известни проблеми има и ще се справя с тях. Какви са намеренията му отказа да съобщи, докато не бъде финализирана процедурата.

„Аз съм с ясното разбиране, че прокуратурата трябва да е доста по-активна и по-активно да отговори на очакванията на българските граждани за повече справедливост“, каза Гешев. 

На въпрос за президентското настояване за неселективно отношение към разследвания, по които в момента работи държавното обвинение и които той, като заместник-главен прокурор е наблюдавал, Гешев отказа коментар по същество, но отбеляза, че дефицит на справедливост все пак има:

"Разделителната линия дали спазваш закона независимо от кой олигархичен кръг си. Трябва да се притесняват тези хора, които нарушават закона. Това дали някой ме хвали, дали не ме хвали, дали прави нещо за мен, не е критерий за нищо".

След днешния указ на президента има две възможности -  едната е той да бъде публикуван в Държавен вестник в редовния му брой в петък, или да излезе в извънреден брой на вестника.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени