Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама души са загинали след пожар в "Пирогов“

На място са вътрешният министър Младен Маринов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
Снимка: БГНЕС
Двама души са загинали, а други 60 са евакуирани след пожар в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ в София, съобщават от пресцентъра на МВР. Сигналът за инцидента е получен тази сутрин минути преди 4.00 часа в оперативния център на Столичната пожарна.

Незабавно за мястото на инцидента са изпратени осем пожарни екипа, аварийно-спасителен екип и автомеханични стълби, които успели да локализират и потушат огъня около 4/25 часа.

Пожарът е потушен окончателно, няма опасност за пациентите, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов на извънреден брифинг в УМБАЛСМ „Пирогов“. „Предприети са необходимите мерки, за да ограничим щетите от пожара в болницата. Има двама загинали. Те са били в непосредствена близост до пожара. Другите са евакуирани няма опасност за тях“, посочи той.

По думите му не става дума за злонамереност. „Работим в момента по установяване на причините за инцидента. Текат процесуалноследствени действия под ръководството на Софийската градска прокуратура. Работим и по версията за взрив на кислородна бутилка. Това е работна версия. Предстои колеги от пожарната и специалисти, които да кажат какви са причините“, каза още Маринов.

„Вторичните щети се изразяват в това, че вследствие на пожара има срутена стена. Още е трудно да се влезе в самото помещение, за да започнат следователите да вършат работа. Колегите от пожарната изясняват механизма, по който е възникнал пожара“, посочи Маринов. По думите му се обезопасява мястото, за да се гарантира безопасността на пациентите.

Днес „Пирогов“ ще работи в напълно нормален режим. От болницата обявиха гореща телефонна линия за близките на пациентите от Втора вътрешна клиника - 02/91 54 540.

Подробности чуйте в репортажа на Петя Зунгорлиева в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна