Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туск: Тръмп е може би "най-трудното предизвикателство" за Европа

Доналд Туск и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп представлява едно от най-големите предизвикателства пред Европейския съюз, защото той "се моли" за разпадането на блока, заяви в сряда председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Тръмп приветства нееднократно решението на Великобритания да напусне ЕС, определяйки в същото време Европа като "търговски враг" и поставяйки под въпрос ценността на трансатлантическия отбранителен съюз НАТО.

"За пръв път в историята има американски президент, който е открито против обединена Европа. Той подкрепя Брекзит и се моли за разпад на Европейския съюз", заяви Доналд Туск в интервю за германски седмични "Ди Цайт" (Die Zeit), цитирано от Ройтерс.

Туск представи своя съименник Тръмп като решен да отслаби ЕС и посочи, че той е "може би най-трудното предизвикателство" пред Европа.

Интервюто на Доналд Туск идва в края на неговия петгодишен мандат като председател на Европейския съвет и след като преди дни той беше избран за лидер на Европейската народна партия.

Туск ще бъде наследен на ръководния пост в ЕС от бившия премиер на Белгия Шарл Мишел.

Новата Европейска комисия пък ще бъде оглавена от германския консерватор Урсула фон дер Лайен, като водената от нея комисия беше одобрена от Европейския парламент в сряда.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени