Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промяна в името на ресора на Мария Габриел

Европарламентът одобри новата ЕК

| обновено на 27.11.19 в 19:07
2
Урсула фон дер Лайен
Снимка: Европейски парламент

На съвместен брифинг с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви:

"Днес успяхме да получим стабилно и широко мнозинство. Затова аз смятам този вот и за вот за промяна на дневния ред" и подчерта, че Европа има уникалния шанс да преживее тази промяна в три области - по-добър климат, дигитализация и геополитическа Комисия. 

"Убедена съм, че миграцията ще остане като явление, трябва да развием всеобхватен подход към нея - човешки и същевременно ефективен", каза още Фон дер Лайен и подчерта, че е необходим нов пакт, в който всяка страна-членка да покаже солидарност.  На въпрос за новата многогодишна финансова рамка тя каза, че ЕС има нужда от бюджет, който ще е различен от бюджета от предишните 7 години. 

С голямо мнозинство - 461 гласа "за", 157 "против" и 89 "въздържал се" Европейският парламент даде подкрепа за състава на комисията Фон дер Лайен.

Комисията Фон дер Лайен получи подкрепата на трите големи партии - Европейската народна партия, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и "Обновете Европа" и така ще встъпи в длъжност от 1-ви декември. Фон дер Лайен определи основната цел на Комисията - Зеления пакт, като "преход на поколението към климатичен неутралитет в средата на века" и подчерта: 

"В регионите, в които трябва да се направи по-голяма от максималната стъпка, ние ще подкрепим хората и бизнеса с целенасочен преходен механизъм. Той ще пресича различни фондове и инструменти и ще привлича частните инвестиции, които са ни необходими. Европейската инвестиционна банка ще бъде наш надежден партньор за постигането на тази цел". 

За Северна Македония и Албания тя заяви:

"Убедена съм, че Северна Македония и Албания, към които имахме големи изисквания, заслужиха да започнем преговори за присъединяване. Трябва обаче да убедим Европейския съвет - голяма част от него е съгласна, но трябва да убедим всички".

Промени в името на ресора на българския еврокомисар Мария Габриел

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи по време на днешното си изслушване в Европейския парламент за промени в името на ресора на българския еврокомисар Мария Габриел.

"Културата и образованието са това, което свързва историята ни с нашето бъдеще. Те ни правят уникални - нашата душа, култура, разнообразие, наследство. Знам, че с Мария Габриел те са в сигурни ръце. Затова се радвам да съобщя, че нейният ресор ще бъде преименуван на комисар по иновациите, изследванията, културата, образование и младеж", заяви пред евродепутатите в Страсбург Урсула фон дер Лайен.

Доскорошната министърка на отбраната на Германия обяви също твърда решимост за борба с климатичните промени, които са "екзистенциално" предизвикателство. И обеща да се погрижи за осигуряването на средства за адаптирането на икономиките към по-ниско потребление на фосилни горива.

"Нямаме нито един момент за губене в борбата с климатичните промени", подчерта тя и допълни: 

"Това е екзистенциален проблем за Европа и света. Как да не е такъв, след като 85 на сто от хората, които живеят в крайна бедност, живеят в 20-те страни, които са най-уязвими от климатичните промени? Как да не е екзистенциален, след като Венеция е под вода, горите в Португалия опожарени, реколтата в Литва намалена наполовина заради сушата? Несъмнено, това се е случвало и преди, но не и с такава честота и интензивност. И ние нямаме нито един миг за губене в борбата срещу климатичните промени".

Без британски еврокомисар в новата ЕК

Новата комисия започва мандата си без британски еврокомисар след отказа на премиера Борис Джонсън да номинира кандидатура на Обединеното кралство, мотивирайки се с извънредните избори. Три страни - Унгария, Румъния и Франция пък трябваше да представят нови кандидати, след като унгарецът Ласло Трочани и румънката Рована Плумб бяха уличени в конфликт на интереси, а французойката Силви Гулар не бе одобрена от парламентарните комисии по индустрия и вътрешен пазар след второ изслушване. 

В понеделник новият състав на Европейската комисия получи зелена светлина от Съвета на ЕС. Запознати твърдят, че новата Комисия няма да взема ключови решения по каквито и да било въпроси, докато не бъде изяснен въпросът с британския комисар, тъй като може да бъде уязвима юридически.

Повече по темата можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент Доналд Тръмп по време на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания.  ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в това находище се равняват на производството на страната за три години.  Агенция "Блумбърг"..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния прелез,..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който де факто беше столица на самопровъзгласилия се халифат на "Ислямска държава". В пика на своята мощ..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия каза, че училището е било използвано от бойци на групировката за атаки срещу израелски войници...

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на ПП-ДБ стана втора по сила в Народното събрание. Президентът Румен Радев заяви, че ще връчи втория..

публикувано на 14.07.24 в 19:06

Продължава борбата с пламъците на много места в страната, рискът от пожари расте

На много места в страната продължава борбата с пожарите, пламнали в гори или сухи треви. Работещите екипи на терен се надяват вятърът да намали силата си, за да може по-бързо да се ограничат всички пожари.  За БНР главен комисар Александър Джартов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" обясни: "В  момента в..

публикувано на 14.07.24 в 19:03