Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите в Ирак продължават, шестима души са загинали през последното денонощие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шестима протестиращи са загинали през последните 24 часа в Ирак в продължаващите сблъсъци със силите за сигурност, които са използвали бойни патрони и сълзотворен газ в Багдад и в други градове в южната част на страната, предаде "Асошиейтед прес", цитирайки местни служители.

Двама души са загинали днес в столицата Багдад, когато полицията се опитала да разпръсне с бойни патрони демонстрантите от улица "Рашид" в историческия център на града. Протестиращите подпалили гуми край стратегическия мост "Ахрар" на река Тигър, което блокирало достъпа на полицията до него. Частично блокирани от протестиращите са и трите главни моста в столицата - "Ахрар", "Джумхурия" и "Синак".

Един човек е загинал в град Кербала днес следобед. Само там жертвите за последното денонощие са 4.

В град Басра, известен като "южната петролна столица" на страната демонстрантите попречиха на държавните чиновници да отидат на работа, като преградиха пътя им с бетонни блокове, които бяха боядисани така, че да наподобяват ковчези, предаде "Ройтерс".

По този начин протестиращите искат да напомнят за свои роднини, убити по време на продължаващите вече втори месец антиправителствени протести. Те имат за цел да накарат властите да приемат исканията им за цялостна промяна на управлението на страната, което те смятат за корумпирани.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна