Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър разследва шпионски скандал

Главният прокурор на Кипър назначи независим следовател, който да помогне на полицията в разследването на шпионски скандал, предаде АП. Случаят се отнася до микробус, оборудван със системи за наблюдение.

Елиас Стефану ще окаже подкрепа на полицията да бъде установено дали регистрираната в Кипър компания WiSpear е нарушила някакъв закон.

Компанията има израелски шеф, който е бивш служител на разузнаването.

Фирмата категорично отрече медийни информации, че автомобилът е използван за шпионаж на хора в Кипър или пък че е била наемана с подобни цели.

„Бихме искали потвърдим, че колата не е била активна на кипърска територия освен за полеви тестове само върху устройства, собственост на компанията“, обяви в становище WiSpear. 

Според „Форбс“ ванът GMC е бивша линейка и може да прехваща съобщения в „УотсАп“, Фейсбук чатове, телефонни разговори и цялото съдържание на смартфон в радиус от 500 метра. В Кипър подслушването на телефони е незаконно, а писмени комуникации може да бъдат прехващани само със съдебна заповед.

Смята се, че колата е внесена на острова като „метеорологична“, както и че струва около 9 млн. долара. Тя е конфискувана от полицията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна