Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Локализиран е източникът на замърсяване на река Струма в Перник

| обновено на 28.11.19 в 20:17
Снимката е илюстративна
Снимка: Уикипедия

Локализиран е източникът на днешното замърсяване на река Струма, съобщиха от пресцентъра на РИОСВ - Перник. При извършената проверка продължила повече от пет часа е установено, че червеното оцветяване на водите на реката идва от канал под жп линията на гара „Разпределителна”.

Взети са проби от реката, като по искане на РИОСВ от Изпълнителната агенция по околна среда ще изследват всички физикохимични показатели за характеризиране на повърхностните води в т.ч. и специфични замърсители, включително тежки метали и приоритетно опасни вещества.

Първоначалните резултати от взетата  водна проба на река Струма при моста на гара „Разпределителна“  са показали завишения по  показател електропроводимост.

В проверката са участвали всички експерти от РИОСВ, разпределени в няколко групи.

Проверени са всички потенциални замърсители по течението на реката,  всички колектори  от квартал “Изток“  до центъра на Перник, както и предполагаеми замърсители в района над бившия клон „Мир“ и кварталите “Сини вир“, “Железни заводи“ и „Хумни дол“.

Единият от екипите е извършил  проверка в „Стомана индъстри“ и „Колхида метал“. При оглед на шахти и колектори не е установено замърсяване  на отпадъчните води и на двете дружества. Проверката ще продължи и в утрешния ден.

По-рано днес река Струма потече с червени води в Перник. По информация на граждани замърсяването е било на територията на квартал „Димова махала”.

Това е поредното замърсяване на реката на територията на град Перник. През лятото на няколко пъти Струма течеше покрита с пяна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна