Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обвиниха Русия, че помага на Сирия да прикрие химически атаки

Централата на ОЗХО в Хага
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ обвиниха днес Русия, че помага на Сирия да прикрие използване на забранени токсични муниции в гражданския конфликт, като подкопавала работата на Организацията за забрана на химическите оръжия по идентифициране на отговорните лица, предаде Ройтерс.

Коментарите на американския представител в ОЗХО Кенет Уорд бяха посрещнати със светкавично опровержение от Москва и идват на фона на сблъсък между Запада и Русия на годишната конференция на организацията в Хага.

Москва се опира на изтекли документ и имейл на служители ОЗХО, в които се изразява несъгласие за изводите, че Дамаск стои зад химическа атака с хлор през 2018 г.

Над 40 души бяха убити в тази атака в Дума, град в околностите на Дамаск, тогава контролиран от бунтовниците на 7 април 2018 г.

САЩ, Великобритания и Франция отговориха седмица по-късно с ракети срещу сирийски правителствени цели – най-мащабната западна офанзива срещу Дамаск в 8-годишния конфликт.

Сирия и Русия отричат, че изобщо е имало химическа атака в Дума и настояват, че тя е била инсценирана с тела, донесени от друго място.

ОЗХО се превърна в поле на дипломатически сблъсък за Сирия, след като Русия през 2017 г. наложи вето на резолюция за удължаване на мандата на Общия разследващ механизъм на организацията, който заключи, че сирийската армия е ползвала зарин и хлор. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна