Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия обжалва решението на Съда на ЕС за газопровода ОПАЛ

Снимка: БГНЕС

Германия обжалва решението на Съда на ЕС за ограничено използване от руската компания Газпром на мощностите на газопровода ОПАЛ (OPAL), съобщи германското министерство на икономиката и енергетиката, цитирано от ТАСС.

Германското правителство е подало на 20 ноември жалба срещу решението на Съда на ЕС, се казва в съобщението. От съда обаче са отговорили, че подаването на жалбата няма спиращо действие на европейското съдебно решение.

По-рано в четвъртък пък стана ясно, че Европейската комисия няма да обжалва решението на Европейския съд за ограничението за използването на капацитета на OPAL от "Газпром".

В началото на септември по искане на Полша Европейският съд отмени решение на Европейската комисия от 2016 година, според което Газпром може да използва 100 процента от мощностите на ОПАЛ или 36 милиарда кубични метра годишно. Сега руският холдинг може да задейства едва 50 процента от мощностите на съоръжението. След това решение Газпром намали доставките по ОПАЛ и увеличи транзита за Европа през Украйна.

Газопроводът ОПАЛ е двупосочен тръбопровод, съединяващ "Северен поток" с газотранспортната мрежа на Централна и Западна Европа. Газът преминава от крайбрежието на Северно море по територията на Германия до границата с Чехия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна