Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен спад на продажбите на дребно в Германия през октомври преди голямото предколедно пазаруване

Продажбите на дребно в Германия се понижиха изненадващо силно през октомври, показват данни на федералната статистика Destatis, които предполагат, че частното потребление във водещата европейска икономика може би си "поема дъх" преди предколедния сезон на голямото пазаруване.

Продажбите на дребно се свиха силно през октомври с цели 1,9% след тяхна стагнация през септември (низходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,1%) и при очаквания на финансовите пазари за повишение с 0,2 на сто. Това представлява най-солиден спад от декември миналата година.

В същото време растежът при продажбите на дребно на годишна база (отчитайки инфлацията) се забави рязко до едва 0,8% от 3,4% през септември и осреднена прогноза за повишение с 3 на сто. През първите десет месеца на настоящата година търговията на дребно се увеличи с 2,8% спрямо същия период на 2018 година.

Продажбите на нехранителни стоки обаче се повишиха с 1,0%, докато продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия - с 0,3 на сто.

През последните години частното потребление беше ключов двигател за немския икономически растеж, тъй като германците се възползваха от рекордната заетост, сигурния трудов пазар, повишаващите се заплати и ниските разходи по заеми. Но днешните данни сякаш сигнализират, че разходите на домакинствата вече изглеждат негативно повлияни от рецесията в промишлената сфера и от слабото представяне на германската икономика през последните две тримесечия.

Не е изключено обаче спадът на продажбите на дребно през октомври да представлява пауза в потреблението на немските домакинства в очакване на предколедния сезон на активни покупки. Според немският икономически институт Ifo се очаква "много добра Коледа" по отношение на пазаруването на дребно.

Това предполага, че спадът на октомврийските продажби може да бъде последван от ръст при търговията на дребно през ноември с оглед на празничните намаления около Черния петък.

По-рано тази седмица икономическият институт GfK пък отчете подобряване на потребителските нагласи в Германия за декември, което предполага известно увеличаване на разходите на домакинствата с наближаване на коледните и новогодишните празници.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна