Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БМВ и "Грейт уол" ще строят нов завод в Китай за електрически автомобили

Немският автомобилен концерн БМВ (BMW) и неговият китайски партньор "Грейт Уол" (Great Wall Motor) обявиха, че планират да построят нов завод в Китай с капацитет от 160 000 автомобила годишно, в който ще се произвеждат електрически автомобили от модела MINI на BMW и електрически модели на Great Wall Motor.

Заводът на стойност 650 милиона евро предстои да бъде завършен през 2022 година. Новото съвместно предприятие Spotlight Automotive ще бъде базирано в град Джандзяган, близо до Шанхай, като ще бъде нает персонал от 3000 души.

По-рано този месец китайската автомобилна компания "Грейт Уол" получи вътрешно регулаторно одобрение за изграждането на новия съвместен завод с БВМ.

"Грейт Уол" е най-големият производител на спортни автомобили и пикапи в Китай. Той също така произвежда модела Ora, достъпна марка електрически превозни средства на акумулаторни батерии в завода в град Баодин, Североизточен Китай.

Автомобилните производители и доставчици от цял свят се надпреварват да отговарят на затегнатите нови китайски квоти по отношение на по-малко замърсяващи автомобили. Тези нови правила изискват електрическите и акумулаторните хибридни превозни средства да представляват една пета от общите продажби до 2025 година.

БМВ следва стъпките на по-големия си немски конкурент в лицето на "Фолксваген" (Volkswagen), който догодина подготвя два китайски завода за производство на електрически автомобили и които предприятия ще има комбиниран производствен капацитет от 600 000 автомобила.

Американската компания "Тесла" (Tesla) пък се стреми да произвежда над 500 000 електрически автомобила годишно, като за тази цел построи нова фабрика в Шанхай.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна